Morsomt, reint og trygt

INNSBRUCK (Dagbladet): - En morsom, rein og trygg by. Det er tre stikkord for Rune Gerhardsen (56) når han satser på et politisk comeback i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er snart seks år siden han måtte gå av som byrådsleder i Tigerstaden.

Rune er nå på ferie med kona Mai Helen Dalen i Mellom-Europa i en Opel Tigra med tilnavnet «Tigergutt».

Mens Gerhardsen i forrige runde opptrådte som refseren, som ble beskyldt for å være både smårasist og høyrepopulist, er han nå den milde.

- Romslighet og rettferdighet, å bringe politikken nærmere folks egne erfaringer, er det jeg vil, sier Gerhardsen til Dagbladet.

- Når søpla flyter i Oslo-gatene, er det et motbydelig uttrykk for at vi fortsatt mangler denne fellesskapsfølelsen. Hovedtendensen i dag er ikke egoismen blant menneskene, men en økende kollektivisering.

- Du ble kalt rasist da du uttalte deg om innvandrere i 1991.

- Hadde jeg ikke hatt den selvtilliten jeg har, ville beskyldningene gått inn på meg. Innvandrerne er en fantastisk berikelse for Oslo. Jeg vil ruste opp skoler og bydeler det bor mange innvandrere, gjøre dem så attraktive at også de opprinnelige beboerne vil bli der. Såkalt bussing av skoleelever for å hindre at enkelte skoler blir dominert av innvandrerbarn, er en falsk vei.

Rune Gerhardsen beskriver seg selv som ustoppelig leting etter løsninger.

Eldre-OBOS

En av ideene han tenker høyt rundt på fortauskafeen i Tirols hovedstad Innsbruck er opprettelsen av et såkalt «Eldre-OBOS».

- En boligkooperasjon for eldre mennesker, der du kan være sikret en hjelpende hånd når du blir for gammel til å klatre i gardintrappa for å skifte lyspærer. Dette handler om trygghet. Nå snakker vi bare om problemer som er knyttet til institusjoner. Målet må være å forebygge slik at flest mulig slipper å havne der. Det kan ikke forsvares at verdens rikeste land ikke kan ta bedre hånd om sine gamle og sine barn. Her trengs en ny velferdsordning.

Utfordring

- Du utfordrer fagorganiserte i Norsk Kommuneforbund og Handel og Kontor når du vil privatisere og avskaffe lukningsvedtekter?

- Jeg vil gjerne snakke med dem som vil skru klokka tilbake. Faste arbeidstider hørte til industrisamfunnet. Fabrikkene var avhengig av at alle var på jobben samtidig. Det er vi ikke lenger i dag.

Gårsdagens produsenter er blitt forbrukere, som ønsker adgang til varer og tjenester når de har tid. En av mine minst heroiske bedrifter var kampen mot ferskt brød på lørdager.

- Arbeiderpartiet er i en dyp krise?

- Situasjonen er svært alvorlig. Og vi vinner ikke velgere tilbake på takknemlighet for det arbeiderbevegelsen utrettet i går. Vi må vinne velgerne på nytt.

- Det er blitt sagt om deg at du lanserer tre forslag før frokost og trekker to av dem tilbake før middag?

- La gå, da er i hvert fall ett forslag igjen. Problemet er de mange politikere som ikke har forslag.