Morten gikk videre i «Norske Talenter» - ble stoppet på grunn av handikap

Det var ikke plass til rullestolen hans på audition.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morten Lüthcke (45) har vært avhengig av rullestol hele livet på grunn av en muskelsykdom. For tre år siden fikk han respirator på grunn av lungekollaps, og mistet samtidig taleevnen.

Siden den gang har han jobbet hardt for å kunne prate igjen, og tilogmed synge.

- Jeg meldte meg på Norske Talenter for å bevise for meg selv og andre at man kan klare det man vil, bare man prøver hardt nok. Jeg ville vise at rullestol og respirator ikke er noe hinder, sier Lüthcke til Dagbladet.

Kom først videre Han kom videre fra første audition som ble avholdt i Nydalen for rundt to uker siden, hvor han sang «New York state of mind» med Billy Joel.

- Det var som en drøm som gikk i oppfyllelse og jeg gledet meg veldig til å synge foran dommerne. Jeg tenkte å synge «fly me to the moon» med Frank Sinatra, sier Lüthcke.

Men drømmen ble fort knust. Onsdag fikk Morten en telefon fra produsenten som fortalte at han ikke kunne være med likevel.

- Den eneste grunnen til at jeg ikke fikk komme på audition nummer to var at jeg satt i rullestol, og det var det ikke mulig å få plass til den på audition. Det var ikke en hyggelig melding å få, sier 45-åringen.

Ikke plass Tv-innspillingen skal foregå i Christiania teater i Oslo, og daglig leder, Espen Seim Parmann, bekrefter saken.

- Lokalene våre er gamle og ikke akkurat tilrettelagt for rullestolbrukere. Vi jobbet for å finne en løsning, men det lot seg dessverre ikke gjøre. Men i dette tilfellet er vi bare utleier av lokale, det er TV 2 som har valgt å bruke oss, sier Parmann til Dagbladet.

Etter det Dagbladet erfarer ble det vurdert å bære Morten til scenen, men det ble konkludert med at han var for tung.

Presseansvarlig i TV 2, Kari Austefjord, synes episoden er beklagelig.

- Det er veldig trist for alle parter at vi ikke fikk til dette. Vi forstår veldig godt at han er lei seg og vi skulle selvfølgelig gjerne hatt ham med. Problemet er at lokalet vi bruker for innspilling ikke er egnet for rullestolbrukere, sier Austefjord til Dagbladet.

- Hvorfor velger dere et såpass uegnet lokale?

- Vi hadde veldig få valgmuligheter og det stedet vi pleier å bruke var utilgjengelig. Av hensyn til produksjonen er det uaktuelt å bytte lokale nå, sier hun.

- Fullstendig uakseptabelt Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård, er mildt sagt rasende over behandlingen Morten har fått.

BEKLAGER: Presseansvarlig i TV2, Kari Austefjord. Foto: Alex Iversen/TV2
BEKLAGER: Presseansvarlig i TV2, Kari Austefjord. Foto: Alex Iversen/TV2 Vis mer

- Dette viser virkelig hva funksjonshemning er. Det er ikke de funksjonshemmede som setter grenser, men det er samfunnet som stenger oss ute gjennom menneskeskapte barrierer. Denne saken er hårreisende og fullstendig uakseptabel. Å behandle et individ på denne måten burde påkalle samfunnets vrede, tordner Ødegård.

Han mener at TV 2 burde gjort mer reasearch før de valgte lokale.

- Det kan være forståelig at en liten kiosk på hjørnet ikke har tilrettelagt for handikappede, men når en samfunnsaktør som TV2 leier et stort lokale for å spille inn et landsdekkende program på norsk TV, burde det være en selvfølge at rullestolbrukere kan delta, mener Ødegård.

REAGERER: Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård. Foto: Norsk Handikapforbund
REAGERER: Generalsekretær i Norges Handikapforbund, Lars Ødegård. Foto: Norsk Handikapforbund Vis mer