Morten kan bli Norges første bompenge-ordfører

Reklamemann, gründer og uføretrygdet. Mot alle odds har Morten Klementsen gjort FNB til storkommunens største parti.

I ORDFØRERSETET: Morten Klementsen kan potensielt bli Norges første bompenge-ordfører etter at Folkeaksjonen nei til mer bompenger ble største parti i den nye storkommunen Alver. Vi møtte ordførerkandidaten på hjemmebane. Reporter: Trym Mogen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

FREKHAUG / KNARVIK (Dagbladet): Han har kommet med ett spesielt løfte til både seg selv og velgerne. Han skal aldri bruke fremmedord som folk ikke forstår. Det nærmeste han kommer, er når han beskriver bomringene som omkranser samfunnene nord for Bergen som «galger».

Det har fungert svært godt for Morten Klementsen (57) og Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB). På nærmest sjokkerende vis ble protestbevegelsen det største partiet i kommunevalget i den nye storkommunen Alver nord for Bergen med 22,2 prosent av stemmene.

FORBANNA: Både Ynge Walaker og Morten Klementsen i Folkeaksjonen nei til mer bompenger er forbanna over Nordhordlandspakka. Her ser vi utstyret som skal brukes til å oppføre nye bomstasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORBANNA: Både Ynge Walaker og Morten Klementsen i Folkeaksjonen nei til mer bompenger er forbanna over Nordhordlandspakka. Her ser vi utstyret som skal brukes til å oppføre nye bomstasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Mot røkla

- Det er bare to partier her i nye Alver. Det er oss mot de andre, sier Morten Klementsen og gliser bredt.

De omtaler seg som «den nye typen politikere» med bakgrunn fra det vanlige arbeidslivet og kontakt og sympati med vanlige folk. Den beskrivelsen gjelder godt for den jevne kommunestyrepolitiker i Norge, men aksjonistene i Bompengepartiet mener partiapparatene og partienes lovnader som ikke blir holdt har ført til avsky og forakt blant folk.

Selv om de snakker vidløftig om «den demokratiske prosessen» er det tross alt bompenger som har fått dem opp i skyene i Alver.

BUDSKAP: Listetopp Morten Klementsen og andrekandidat Yngve Walaker har virkelig fått ut FNBs budskap i nye Alver kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BUDSKAP: Listetopp Morten Klementsen og andrekandidat Yngve Walaker har virkelig fått ut FNBs budskap i nye Alver kommune. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De har et «ufravikelig krav» om å fjerne den såkalte Nordhordlandspakken så fort som mulig. Det kan høres utopisk ut å fjerne et bompengeprosjekt som baserer 1,2 av 1,5 milliarder på bompenger, og som skal starte innkreving fra 1. desember, men Morten Klementsen og resten av aksjonistene har trua.

- Alt er mulig

- Hvis vi ikke trodde det var mulig, kunne vi jo bare gitt opp. Det er klart vi må tro at vi kan få det til. Dette er ikke valgflesk. Alt er mulig i politikken, sier Klementsen mens han står og peker på anleggsmaskinene like ved Nordhordlandsbrua.

Da Dagbladet besøker brua, står elektrikerne klare til å sette opp sikringsskapene som skal drifte bomstasjonene.

- Jeg blir forbanna. Det er klart jeg blir provosert. Det gjør folk også, og det er derfor de stemmer på oss. Trump skal bygge en mur mot Mexico, men her er det snakk om å bygge fem murer for folk på Flatøy. De blir isolert, sier Klementsen.

I FØRERSETET: Morten Klementsen og Folkeaksjonen nei til mer bompenger startet for alvor opp i april i år. Nå, drøye fire måneder seinere, er det det største partiet i den nye storkommunen Alver nord for Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I FØRERSETET: Morten Klementsen og Folkeaksjonen nei til mer bompenger startet for alvor opp i april i år. Nå, drøye fire måneder seinere, er det det største partiet i den nye storkommunen Alver nord for Bergen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Er dere bare et parti for sinte, middelaldrende menn?

- Nei, overhodet ikke. Jeg er ikke sint, selv om jeg er en gammel gubbe. Det er først og fremst barnefamilier som lider spesielt under dette. Folk har ikke råd til å kjøre barna, sier han.

Uføretrygdet

Klementsen fyrer opp en sigg. Utenfor Meland rådhus, som huser både Nav og legesenter, har han vrengt Honda Civicen full av bompengeklistremerker inn på handikapplassen.

Den tidligere reklamemannen og gründeren ble det han kaller ufrivillig uføretrygdet i februar i år. Nå kan han havne i en hundre prosent stilling som ordfører i en kommune med 29 000 innbyggere.

FORTJENT: Harald Kalgraff, Kåre Synnevåg, Frøydis Schjølberg og Sigrid Synnevåg stemte ikke FNB, men mener politikerne kan takke seg selv for at protestpartiet er kommunens største. Her på «bompengekafeen» Folkemunne på Knarvik senter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORTJENT: Harald Kalgraff, Kåre Synnevåg, Frøydis Schjølberg og Sigrid Synnevåg stemte ikke FNB, men mener politikerne kan takke seg selv for at protestpartiet er kommunens største. Her på «bompengekafeen» Folkemunne på Knarvik senter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har jo jobbet heltid for FNB i valgkampen. Jeg har en medfødt ryggsykdom som plutselig har slått ut nå. Samtidig har jeg lagt igjen nok skattepenger og stått imot sykdommen så lenge jeg kan, sier han til Dagbladet.

- Alle som har stemmerett kan stille til valg. Hvis ikke jeg kan bli politiker eller ordfører selv om jeg er uføretrygdet, må de gjøre uføretrygdede umyndige. Folk har prøvd seg med den skittpakken. Det eneste jeg ikke kan som ordfører er Knarvikmila. Jeg kan sitte. Det er det politikere stort sett gjør, sier han.

- Et risikoprosjekt

På nyåret vil Alver erstatte Meland, Lindås og Radøy, og når det første kommunestyret settes, vil FNB ha først taletid og rett på de største møterommene. Med ti av 47 representanter i det nye kommunestyret må det svi for bastioner som Høyre og Arbeiderpartiet, som har mistet nesten ti prosent hver, sammenliknet med resultatet i de tre kommunene i 2015.

- Det kan bli en dyr lærepenge. De har ikke særlig erfaring i kommunepolitikken. Dette er nok et risikoprosjekt, sier Lindås-beboer Kåre Hynnevåg til Dagbladet.

På kafeen Folkemunne på Knarvik senter har den eldre karen på nabobordet lest på tekst-TV at FNB gjorde et brakvalg i kommunen. Hver lørdag har FNB-aktivistene stått her og mobilisert velgere. Det har blitt 3405 av dem, et oppsiktsvekkende tall.

- Det er vel fortjent. Politikerne har blitt et problem, og jeg skjønner ikke at de ikke er mer lydhøre for folks problemer. Dette kunne vært unngått med politikere med sans for hva velgerne mener om ting, sier Hynnevåg, som avslører at han ikke stemte FNB.

FORHANDLER: Morten Klementsen,Arvid Blommedal. Thore Helland, Terje Sletten-Hansen og Yngve Walaker sitter etter valgdagen på Meland rådhus med sterke kort som kommunens største parti. Nå er det harde forhandlinger i vente. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORHANDLER: Morten Klementsen,Arvid Blommedal. Thore Helland, Terje Sletten-Hansen og Yngve Walaker sitter etter valgdagen på Meland rådhus med sterke kort som kommunens største parti. Nå er det harde forhandlinger i vente. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Helt utrolig

Andre lokalvelgere Dagbladet møter mener FNB ikke har en helhetlig politikk og omtaler det som skremmende. Likevel har de sympati med bompengesaken, og opplever seg utestengt fra byen.

- At vi kan få Norges første bompenge-ordfører er helt utrolig, sier en mannlig velger som ønsker å være anonym.

- Folk er lei. Jeg er ikke bekymret for at FNB er største parti, men det er klart de må lære seg spillereglene, sier en kvinne i Meland.

Samtidig som velgerne nå ser for seg en ny storkommune med FNB som største parti, sitter partiet i harde forhandlinger internt og etter hvert eksternt. De frykter nå at Sp, Ap og KrF med til sammen 23 mandater vil danne en koalisjon i kommunen. De tre partiene trenger i så fall bare ett mandat til fra et annet parti for å få flertall.

- Vi skal i hvert fall gjøre det vi kan for å få gjennom vår politikk, sier Klementsen.