Krigen i Syria

Morten Rostrup ble bombet på jobb av Kadhafi:
-Man blir livredd

Reagerer på den brutale krigen i Øst-Aleppo. Der har minst 377 mennesker blitt drept de siste to ukene, ifølge lokale myndigheter.

VAR PÅ SYKEHUSET DA KADHAFI ANGREP: - Veggene ristet, sier Morten Rostrup. I løpet av sine 20 år som lege for Leger Uten Grenser har han opplevd en utvikling der sykehus og helsearbeidere stadig oftere blir mål for angrep. Foto: Leger Uten Grenser
VAR PÅ SYKEHUSET DA KADHAFI ANGREP: - Veggene ristet, sier Morten Rostrup. I løpet av sine 20 år som lege for Leger Uten Grenser har han opplevd en utvikling der sykehus og helsearbeidere stadig oftere blir mål for angrep. Foto: Leger Uten Grenser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): En dag kom rakettene mot sykehusene. Lange hvin etterfulgt av drønn og ristende vegger.

Det forteller Morten Rostrup i Leger Uten Grenser om da Muammar Kadhafi styrker angrep arbeidsplassen hans i den libyske byen Zintan tilbake i 2011.

- Man blir livredd. Det er et forferdelig psykisk press, og i vårt tilfelle valgte vi å evakuere sykehuset etter tre dager. Det var en tung avgjørelse å forlate pasienter og kolleger, forteller Rostrup.

Brutal krig i Aleppo

Nå ser legen at det samme skjer i Øst-Aleppo, bare i en mye større og mer brutal skala.

Der har minst 377 mennesker blitt drept de siste to ukene, ifølge lokale myndigheter - mange som følge av bombeangrep rettet mot sykehus.

Etter det Leger Uten Grenser erfarer, så er kun to av bydelens sykehus med kirurgiske avdelinger operative, der den i sommer hadde åtte operativ sykehus.

Samtidig står Bashar al-Assads hærstyrker utenfor byen og hindrer humanitær hjelp.

- Det er en forferdelig desperat situasjon. Sykehusene er overfylte av skadde, det er syv kirurger på 250 000 innbyggere og leger må koble pasienter av livreddende behandling for å redde andre, sier han til Dagbladet.

HARDT RAMMET: Et barn ser på ruinene i Aleppo den 24. september. Foto: NTB Scanpix
HARDT RAMMET: Et barn ser på ruinene i Aleppo den 24. september. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Pasienter verre enn våpen

Legen har jobbet som frivillig i Leger Uten Grenser i 20 år. Ingen av hans kollegaer fra samme organisasjon er i området.

Dette på grunn av sikkerhetssituasjonen i den opprørskontrollerte delen av storbyen.

Rostrup omtaler Øst-Aleppo som et stort, utendørs fengsel der ingen steder er trygge for bombene.

- Å være tilstede er alltid noe vi prøver å få til, men her har det vært systematiske angrep på helsearbeidere. Tidligere i krigen fortalte leger jeg møtte at det var verre å bli tatt med en pasient enn et våpen, sier Rostrup.

- Sykehus angripes oftere

Rostrup opplever en tendens der sykehus i økende grad blir rammet i krig.

- Før var sykehusene bortimot de tryggeste stedene man kunne være. Nå har krigføringen tatt en ny vending, der det er en pervers logikk om at det å angripe helsepersonell er et våpen i krigen, sier han og trekker fram en rapport fra Røde Kors.

Den beskriver 2400 angrep helsearbeidere, pasienter og helseinstitusjoner i 11 undersøkte land. Dette i perioden mellom 2012 og 2014, ifølge Time.

- Angriper sykehus bevisst

SER EN UROVEKKENDE TENDENS: Kristian Berg Harpviken i PRIO sier sykehus har blitt sentrale mål i mange av vår tids mest alvorlige konflikter. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SER EN UROVEKKENDE TENDENS: Kristian Berg Harpviken i PRIO sier sykehus har blitt sentrale mål i mange av vår tids mest alvorlige konflikter. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

Kristian Berg Harpviken er direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO).

I likhet med Morten Rostrup ser han en utvikling der sykehus har blitt sentrale mål i noen av de mest alvorlige konfliktene i vår tid.

- Jeg tror ikke dette er noe globalt fenomen. Mange av disse konfliktene befinner seg i samme område, og man har grupperinger som ikke har noen respekt for skillet mellom militære og sivile mål, sier Harpviken.

Her trekker han fram islamistiske grupper som Taliban i Afghanistan og IS i Syria og Irak, og måten styrkene til Assad opererer i Øst-Aleppo.

- Assad-regimet ser ut til å ha gjort sykehus til mål for bomber. Målet er å ta fra fienden muligheten til et slikt tilbud, og å dermed svekke motivasjonen til fienden, sier Harpviken om strategien som han mener bryter med alle internasjonale lover og regler.

- BEVISER USKYLD: Denne dronevideoen, publisert av russiske myndigheter, skal bevise at Russland ikke angrep nødhjelpskonvoien. Video: Facebook / Ministery of Defense of the Russian Federation Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Kontroversielt angrep i Afghanistan

Et argument brukt av stridende som har bombet sykehus, har vært at motparten har brukt institusjonene til militære formål.

Harpviken viser til angrepet på et sykehus i den afghanske byen Kunduz i oktober 2015.

Der døde 30 mennesker, hvorpå USA forklarte at de trodde at bygningen var i hendene til Taliban, ifølge The Guardian.

Om dette hadde stemt, så hadde skyldfordelingen vært annerledes med tanke på internasjonal rett, ifølge PRIO-direktøren.

- Da er ikke ansvaret kun på den som angriper, men også på fienden som misbruker sykehuset til militære formål, sier Harpviken.

Assad mindre spiselig for verden

Når det gjelder Assads krigføring i Øst-Aleppo, så tror at den bidrar til å gjøre den syriske presidenten enda mindre spiselig for verdens stormakter.

Dette på tross av at styrkene hans tidligere har utført omfattende angrep på sivile, både ved hjelp av konvensjonelle våpen og kjemisk krigføring.

- Assad har allerede gått så langt typen krigføring, at det knapt kan bli verre. Likevel er vi i en situasjon der flere aktører vurderer å svelge sin stolthet ved å se på Assad som en del av en løsning i Syria. Bombingen av Øst-Aleppo gjør dette mye vanskeligere, sier Harpviken, før han utdyper:

- Å sitte ned med en Assad som har gjort uakseptable ting for et år siden, er mye enklere enn å gå til forhandlingsbordet med en Assad som gjør uakseptable ting mens du forhandler med ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer