Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mortens spektakulære film om norsk natur vekker oppsikt over hele verden

Reiste Norge rundt og bodde i telt et helt år. Her er resultatet.

NORGE: - Det ble en liten idé som vokste seg stor, og jeg endte med å reise Norge rundt i et helt år, der jeg sov i telt på leting etter de vakreste stedene i landet. Jeg tok 200 000 bilder til prosjektet, og brukte 4 måneder på å redigere, sier Rustad. Video: Morten Rustad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): At norsk natur har en høy stjerne der ute i den i store vide verden, er ingen hemmelighet, og nå har resten av planeten igjen fått opp øynene for de norske fjell og fjorder.

Fotograf Morten Rustad har satt sammen en aldri så liten hyllest av det vakreste norsk natur har å by på, og det har allerede fått folk til å sperre opp øynene.

Nettstedet Gizmodo har omtalt videoen i varme ordelag. De skriver at den «tar deg vekk fra alt våset som foregår i verden i noen minutter» og at den «får deg til å ville forlate alt, og bare leve under himmelen».

- Kult å få ros

Selv sier Rustad til Dagbladet at det er stas å få annerkjennelse for noe han har brukt så mye tid på.

- Det er selvfølgelig veldig kult å få ros for det man gjør. Spesielt når man legger ned så mye arbeid på å lage en kortfilm, sier han.

TIMELAPSE AV SUPERMÅNEN: Her kan du se supermånen bevege seg over Romsdalsfjellene fra midnatt til 3 i natt. Vis mer

For at han har lagt ned mye arbeid i filmen, er ingen hemmelighet.

- Det ble en liten idé som vokste seg stor, og jeg endte med å reise Norge rundt i et helt år, der jeg sov i telt på leting etter de vakreste stedene i landet. Jeg tok 200 000 bilder til prosjektet, og brukte 4 måneder på å redigere, sier Rustad.

Reaksjoner

Dette er heller ikke første gang Rustad gjennomfører et prosjekt av denne typen. Dagbladet skrev i 2014 om hvordan han hadde tilbakelagt 15 000 kilometer og sov i bilen for å lage timelapsevideoen «Norway - A Time-Lapse Adventure».

- Reaksjonene har vært overveldende! Den har blitt delt på flere store nettsteder, og er på forsiden av Vimeo. Det er veldig mange kommentarer fra folk som har lyst til å komme å besøke Norge, sa Rustad til Dagbladet den gang.

SKAPER JORDSKJELV: Bresmeltingen og kalvingen på Grønland forårsaker store jordskjelv. Forskere fra universitetet i Swansea har kartlagt hva som skjer etter smeltingen. Video Universitetet i Swansea Vis mer

Denne gangen er det årstidene som står i sentrum. Han forteller at han har fått inspirasjon til dette prosjektet over tid.

- Jeg har reist mye gjennom Norge de siste årene, og det som alltid har fascinert meg mest er årstidene. Hvordan et sted kan fullstending forandre seg avhengig av når på året du er der, og hvordan stemningen kan variere fra en dag til en annen, sier Rustad.

Gjennombrudd

Rustad har alltid vært interessert i foto og film, og begynte allerede i en tidlig alder å forevige det som skjedde rundt ham.

- Jeg har alltid vært interessert i å lage film, og spesielt det å lage skifilmer som liten var kult. Så ballet det på seg, jeg kjøpte et speilreflekskamera og oppdaget timelapse-teknikken, sier han.

Rustads gjennombrudd var den ovenfornevnte videoen som ble omtalt i 2014.

- Det var da jeg fikk anledning til å jobbe med dette på fulltid, sier han.

FEM MÅNEDER I ROMMET: Her kan du se jorda vår i fem måneder sett fra verdensrommet. Timelapse-filmen strekker seg fra oktober i fjor til mars i år. Dette er en versjon der farten er økt. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling