Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moserne på vei til utdelingen: - Det kommer til å bli helt topp

Fraktes som stjerner til nobelprisutdelingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Etter at familie og venner var godt plasser i svære busser, kom Moser-ekteparet i 16.35-tida ut av Grand Hotell.

Derfra ble de, under paraplyer, geleidet under paraplyer og rett inn i en ventende sort BMW.

- Det blir helt topp, sier May-Britt til Dagbladet når vi spør om forventningene til kvelden.

Der skal de om kort tid ta imot Nobelprisen i medisin for sitt funn av hjernens indre GPS.

Det skal presiseres at Edvard Moser forsvant ut av syne på vei ut av hotellet. Det striregnet og blåste da paret ble geleidet ut av luksushotellet og inn i luksusblien.

May-Britt hadde håret dandert bakover, og var iført en mørkeblå spesialsydd kjole som ifølge Min Mote var prydet med gitterceller og geometriske sekskanter, slik som hjernens indre GPS ser ut.

Stocholm 12092014: Til daglig leder May-Britt og Edvard Moser hver sin forskningsavdeling på NTNU i Trondheim. Nå er de i Stockholm for å motta verdens kanskje gjeveste medisinpris.   Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
Stocholm 12092014: Til daglig leder May-Britt og Edvard Moser hver sin forskningsavdeling på NTNU i Trondheim. Nå er de i Stockholm for å motta verdens kanskje gjeveste medisinpris. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

LES OGSÅ: Her inne er grunnen til at May-Britt og Edvard fikk Nobelprisen. Bli med inn på forskningslaben.

Nobelprisutdelingen er planlagt til punkt og prikke når May Britt og Edvard Moser sammen med kongelige, nobelprisvinnere og forskere fra verden over møtes i Konserthallen i Stockholm i kveld.

LES OGSÅ: «Klokka 20.43 får de tilbud om påfyll av vin». Stramt skjema under Nobelprisutdelingen.

GELEIDET: May-Britt, som her følges av assistenten for anledningen, Helena Walström, geleides med paraply ut til BMW-en som skal frakte nobelvinneren til prisutdelingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GELEIDET: May-Britt, som her følges av assistenten for anledningen, Helena Walström, geleides med paraply ut til BMW-en som skal frakte nobelvinneren til prisutdelingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Etter utdelingen skal Moser-paret delta på Nobel Night Cap - en svært hemmeligholdt etterfest arrangert av studenter. Slik har det vært gjort siden 1978.

Så bærer det videre til nobelbanketten.

Men når etterfesten starter i kveld - Nobel Night Cap - er det ingen som vet hva som skjer.

KJOLEN: May-Britts kjole prydes av gitterceller og geometriske sekskanter, i ekte hjerneforsker-stil. Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB scanpix
KJOLEN: May-Britts kjole prydes av gitterceller og geometriske sekskanter, i ekte hjerneforsker-stil. Foto: MAJA SUSLIN / TT / NTB scanpix Vis mer

Det er nemlig sterkt hemmeligholdt - akkurat slik det har vært siden det ble arrangert for første gang i 1978.

- Siden mars - Vi har jobbet med kvelden siden i mars i år, sa Fanny Norell, en av lederne av arrangementet, til SVT1 onsdag morgen.

- Det eneste vi kan si, er at det er et gjennomgående tema for festen hvert år, og undertemaer i hvert rom, forklarte hun, uten å ville røpe temaet.

Over 300 svenske studenter står bak planleggingen og utførelsen av festen.

Moser-ekteparet og de andre deltakerne skal ha på pent antrekk, har de ansatte på Nobel Night Cap på seg kostyme.

- De har vi jobbet med i et halvt år, røper Norell.

17 tilstelninger
Da Dagbladet møtte Moser-paret på femstjernershotellet Grand Hotell i den svenske hovedstaden tirsdag, ett døgn før prisutdelingen, var de trøtte men glade.

17 tilstelninger, skal de rekke på en drøy uke. Kanskje greit at de to har fått hver sin assistent mens de er i  den svenske hovedstaden.

- Det er ekstremt godt organisert, vi blir bare fulgt fra én ting til en annen, sa Edvard - som enn så lenge hadde på seg sort strikkegenser og olabukse. Kona hadde grønn kjole og oransje sko.

I morgen må den ordentlige finstasen på, når de skal ta imot forskningsprisen det ikke går an å toppe: Nobelprisen i medisin for sin oppdagelse av hjernens indre GPS.

Lik Dagbladet på Facebook

- Dere har vunnet priser tidligere. Kan de sammenlignes med denne?

- Dette er av en helt annen dimensjon. Det har vært mange før, men det er ingenting som er i nærheten av Nobelprisen, både med tanke på interessen det vekker, profesjonaliteten, hvor mye arbeid som ligger bak og hvor godt det er organisert, sa Edvard.

NTNU-paret tildeles Nobelprisen i medisin sammen samarbeidspartneren, den britisk-amerikanske forskeren John O'Keefe.