Saudi-Arabia

- Moské-finansiering går mot vår religion

Sjefen for muslimenes verdensliga, Muhammad al-Issa, gråt da han besøkte Auschwitz, kaller Kjell Magne Bondevik venn og mener at imamer bør snakke norsk i moskeen.

KARISMATISK SJEF: Muhammad al-Issa er sjef for Muslim World League, som blir sett på som Saudi-Arabias religiøse arm ut i verden. Før det var han en omdiskutert justisminister i landet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KARISMATISK SJEF: Muhammad al-Issa er sjef for Muslim World League, som blir sett på som Saudi-Arabias religiøse arm ut i verden. Før det var han en omdiskutert justisminister i landet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

RIYADH (Dagbladet): En hvit tanngard og et stort smil er det første du legger merke til idet sjefen for Den muslimske verdensliga (MWL), Mohammad al-Issa, entrer rommet.

- Velkommen! Jeg er veldig glad i Norge og har mange venner i landet deres, sier han og håndtrykker Dagbladets kvinnelige journalist.

- Slutt på misjonering

Vi er i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Generalsekretær Issa er litt seint ute etter å vært på en av mange reiser i utlandet for å prate om «fred, forsoning og dialog». Ifølge seg selv, er Issa en «islamsk reformator», mens kritikerne mener Issa er med på å hvitvaske kronprins Muhammad bin Salman og hans regime (se undersak lenger nede).

ENGASJERT: Muhammad al-Issa har mye på hjertet, og prater i full fart om sitt engasjement for at verden skal bli et bedre sted. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ENGASJERT: Muhammad al-Issa har mye på hjertet, og prater i full fart om sitt engasjement for at verden skal bli et bedre sted. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Ekstremister har forsøkt å kidnappe og ødelegge religionen vår, men vi forsøker å vise det riktige bildet av islam, og om hva islam handler om. Det gjør vi sammen med andre grupper: kristne, jøder og folk med annen tro, sier Issa.

55-åringen leder Muslim World League (MWL), som ifølge ham er en uavhengig organisasjon, men som er fullfinansiert av Saudi-Arabias myndigheter. Siden 1960-tallet har MWL brukt millioner av dollar for å misjonere sin konservative wahhabi-islam over store deler av verden, noe de også har høstet massiv kritikk for. Nå er det slutt på den type misjonering, ifølge sjefen.

- Da jeg tok over som sjef i MWL, var et av kravene fra meg at vi ikke lenger skal bygge moskeer i andre land. Vi mener moskeer skal bli bygget av det muslimske samfunnet i ulike land, uten finansiering utenfra. Det går imot vår religion, sier al-Issa.

Var justisminister

I 2018 ga Saudi-Arabia opp kontrollen over den store moskeen i Brussel, som et tegn på at de ønsker å bli kvitt ryktet som en global wahhabisme-eksportør, ifølge Reuters.

KVINNENS MANN: Mohammad al-Issa sier den lutherske religionen har kommet lengst når det gjelder å ha kvinner i lederposisjoner. - Da jeg var justisminister, var jeg den første til å la kvinner få lisens til å jobbe som advokater. Jeg reformerte også lovsystemet, og mener at alle religioner bør ha kvinnelige ledere, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KVINNENS MANN: Mohammad al-Issa sier den lutherske religionen har kommet lengst når det gjelder å ha kvinner i lederposisjoner. - Da jeg var justisminister, var jeg den første til å la kvinner få lisens til å jobbe som advokater. Jeg reformerte også lovsystemet, og mener at alle religioner bør ha kvinnelige ledere, sier han. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Nå gir vi bare humanitær hjelp, og da er vi klare på at vi skal gå via lands regjeringer. Så om det skulle vært i Norge, ville vi ønsket klarering fra norsk UD. Fordi vi vil unngå at finansiering kan gå til eller bli misbrukt av radikale grupper eller ekstremister, sier Issa.

55-åringen er ingen hvilken som helst person i Saudi-Arabia. Han var justisminister i over sju år, fra 2009 til 2016. Ifølge Amnesty arresterer og knebler Saudi-Arabia folk som ikke er enige med regimet, de bryter menneskerettigheter, forbudet mot tortur og kravet om rettssikkerhet for borgerne. Sunni-islam er eneste tillatte religion, og organisasjoner som Amnesty har ikke tilgang i landet, som stadig beskyldes for å spre sin wahhabisme-islam, en svært konservativ islam, til verden.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

- Jeg ser alltid framover og ikke bakover i historien, og vil ikke gå inn i diskusjon om hva kongedømmet gjorde sånn eller sånn. Det kan bli mye desinformasjon og overdrivelser, sier han, og fortsetter:

- I dag pågår det veldig modige reformer i rask fart i kongedømmet Saudi-Arabia, og vi setter pris på endringene som pågår. Spesielt statens arbeid med å bekjempe radikale ideologier, sier han.

FAKTA MUSLIM WORLD LEAGUE (MWL)

  • Grunnlagt i 1962.
  • På grunn av den saudi-arabiske finansieringen er MWL sett på som en representant for wahhabismen.
  • Kronprins Mohammed bin Salmans Vision 2030 sier at Saudi-Arabia vil ha en moderat form for islam, som de vil promotere rundt i verden.
  • Samtidig som Saudi-Arabia prater om reform og moderat islam ute i verden, fortsetter de å fengsle og undertrykke opposisjonelle i eget land.
  • Organisasjonen er et «talerør for den saudi-arabiske regjering», ifølge The Oxford Dictionary of Islam.

- Vold i alle religioner

I januar i år ledet Issa en stor muslimsk delegasjon til Auschwitz for å markere 75-årsdagen siden frigjøringen. De var sammen med en delegasjon jødiske ledere.

MÅ LÆRE: Muhammad al-Issa ledet en muslimsk delegasjon til konsentrasjonsleiren i Auschwitz i januar i år. De gikk sammen med en jødisk delegasjon. Foto: AP/NTB
MÅ LÆRE: Muhammad al-Issa ledet en muslimsk delegasjon til konsentrasjonsleiren i Auschwitz i januar i år. De gikk sammen med en jødisk delegasjon. Foto: AP/NTB Vis mer

- Jeg var den første muslimske lederen som ledet en slik delegasjon, og var der for å lære, minne og sørge for at slikt aldri skjer igjen. Vold og ekstremisme har eksistert i alle religioner, inkludert islam. Enhver muslim har en plikt til å nekte terroristers feiltolkninger av våre hellige tekster, sier han.

Generalsekretæren ramser opp de mange han har møtt siden han startet som MWL-sjef: pave Frans i Vatikanet, protestanter, katolikker, folk fra den lutherske kirke - og selvfølgelig jøder. For ikke å glemme alle turene på det afrikanske og asiatiske kontinentet, som nå er organisasjonens «humanitære satsingsområder», ifølge Issa.

- Vi har et program som heter «Mercy and Peace», hvor vi har millioner av dollar. Dette er et livslangt prosjekt for meg, der vi bekjemper mennesketrafikk og beskytter marginaliserte kvinner og barn, spesielt i Afrika og Asia, sier han og legger til at de i Afrika «snart har hjulpet en million barn».

MEST LYKKELIG: MWL-sjef Muhammad Issa er på sitt lykkeligste når han besøker og hjelper trengende barn på det afrikanske kontinentet, sier han til Dagbladet. Foto: MWL
MEST LYKKELIG: MWL-sjef Muhammad Issa er på sitt lykkeligste når han besøker og hjelper trengende barn på det afrikanske kontinentet, sier han til Dagbladet. Foto: MWL Vis mer

- Kritiske røster vil si at dere hjelper kvinner og barn for å få dem til å bli muslimer i deres tro? Lurer Dagbladet.

- Når vi drar ut for å hjelpe, har jeg alltid en biskop eller andre religiøse ledere ved min side. Om noen sier disse pengene kommer fra en muslimsk eller kristen gud, da er vedkommende en kriminell. Hjelpen kommer fra vår alles gud. Om det skal bli fred, må vi alle samarbeide, svarer Issa.

Han har et stort smil om munnen når han viser bilder fra de mange besøkene sine: «Det er når jeg ute slik, med kvinner og barn, at jeg er lykkeligst. Det er her min lykke ligger», gjentar han.

- Følg norske lover

Når det gjelder Norge, har al-Issa følgende råd:

  • Moskeer må ha imamer som prater landets språk. Han må gi seremonier på norsk for å bevare den nasjonale identiteten i landet, sier han og fortsetter:
  • Religionen er en personlig sak. Alle skal respektere hverandres tro, norsk grunnlov, norske lover og norsk kultur.
  • Bor du i Norge, må du se på deg selv som 100 prosent norsk, og lojaliteten din er til Norge.
  • Støtt landet og samarbeid med andre.
  • Ta del i nasjonale arrangement i landet, og respekter og vær glad i alle.

Issa gir et eksempel: «En kvinne i Frankrike fortalte meg at hun var imot forbudet mot hijab på skoler og offentlige arbeidsplasser, og jeg svarte at alle må respektere hverandres regler. Frankrike er sekulært, og folk kan ikke engang ha på seg et kors rundt halsen. Det må vi alle respektere.»

Så avslutter han:

- Vi jobber nært med den tidligere presten og statsministeren i Norge (Kjell Magne Bondevik, journ.anm). Han er en flott mann. En politisk og religiøs person, men som klarer å skille politikk og tro fordi religion er en personlig ting.

TRE OM AL-ISSA:

I FENGSEL: Her er Abdullah Alaoud (t.v) sammen med faren sin, den fengslede religiøse lederen Salman Alodah, i Istanbul i 2016. Siden september 2017 har Alodah sittet isolert i fengselet, og far og sønn har ingen kontakt. Alodah har over 13 millioner følgere på Twitter. Foto: Privat

I FENGSEL: Her er Abdullah Alaoud (t.v.) sammen med faren sin, den fengslede religiøse lederen Salman Alodah, i Istanbul i 2016. Siden september 2017 har Alodah sittet isolert i fengselet, og far og sønn har ingen kontakt. Alodah har over 13 millioner følgere på Twitter. Foto: Privat

Abdullah Alaoudh, akademiker, saudier og sønn av Salman Alodah, en kjent religiøs lærd som sitter fengslet i Saudi-Arabia.

«Muhammad al-Issa gikk i religiøs lære hos min far gjennom flere år. Den store forskjellen mellom de to er forholdet til demokrati. Issa tror autokrati er best, og støtter det saudiske monarkiet.

Min far ble fengslet fordi han ba om demokrati og en overgang fra absolutt monarki til konstitusjonelt monarki, med en folkevalgt regjering.

Det gode med Issa er at han forsøker å bedre forholdet mellom verdens religioner. Det som ikke er bra, er at han er en del av regimet når det gjelder å slå ned på opposisjonelle. Han er også med på å hvitvaske Muhammad bin Salmans regime. Som justisminister sparket han i sin tid mange saudiske dommere som forsøkte å gjennomføre reformer i demokratisk retning.»

Kjell Magne Bondevik, tidligere statsminister, prest og i dag arbeidende styreleder ved Oslosenteret.

«Min erfaring med al-Issa er fra konferanser og møter, og der virker han ekte engasjert for dialog og forsoning mellom den muslimske og vestlige verden. Jeg tenker at det er viktig å føre samtaler med slike ledere. Vi har åpent drøftet både likheter og forskjeller i synet på ulike saker. Jeg har inntrykk av at al-Issa står for en moderat muslimsk tilnærming.»

Linda Noor, daglig leder Minotenk.

«Det er ingen tvil om at budskapet og viljen til reform og en mer progressiv islam-tolkning som Mohammad al-Issa målbærer, er positiv, men vi må samtidig huske at det er ikke noe som heter uavhengige organisasjoner i Saudi Arabia.

MWL er finanisert av det saudiske regimet, og det er til tross for signalene om en oppmykning fortsatt et regime som systematisk undertrykker ytrings- og religionsfrihet i islams navn, for ikke å snakke om manglende likestilling for kvinner og svært vanskelige forhold for arbeidsmigranter.

Skal man ha dialog med MWL, må den være ærlig og kritisk, da dette er en betydelig maktinstans i den muslimske verden.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer