Moskè fylt med tåregass

- Avskum, sier innenriksministeren om opprørere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter flere dager med opptøyer i Paris-forstaden Clichy-Sous-Bois er stemningen nå nær bristepunktet. I går kveld ble en lokal moskè fyllt med tåregass midt under bønnen. Angivelig av opprørspolitiet.

- Noen sa «nei, nei, det er en moskè», men de sa at det ikke spilte noen rolle, for de hadde fått ordre om å ødelegge alt, sier en innbygger til nyhetsbyrået AP.

Offisielt er det stor uenighet om hvem som egentlig er ansvarlig for tåregassingen av moskèen. Borgermesteren i Clichy-Sous-Bois, Didier Dilain, sier han vil etterforske hvordan de kunne skyte tåregass mot moskèen. Innenriksminister Nicolas Sarkozy er av en annen oppfatning.

- Det er ikke sikkert det var politiet som avfyrte tåregassgranaten, sier han.

«Avskum»

Sarkozy er hatobjektet for de mange og fattige innvandrerne som bor i forstaden. Innenriksministeren er kjent som en knallhard mann overfor bråkmakere, og har tidligere omtalt dem som avskum.

Sarkozy blir beskyldt for å lefle med de høyreekstreme strømningene i samfunnet, og krever blant annet at trøbbelforstedene må «ryddes».

To døde

DØGNVAKT: Brannmannskapene i Clichy-Sous-Bois har nok å stri med for tida. For fjerde natt på rad fortsetter opptøyene i forstaden. Foto: Scanpix
DØGNVAKT: Brannmannskapene i Clichy-Sous-Bois har nok å stri med for tida. For fjerde natt på rad fortsetter opptøyene i forstaden. Foto: Scanpix Vis mer

Opptøyene i Clichy-Sous-Bois startet da to ungdommer på 15 og 17 år døde da de gjemte seg for politiet i en strømtransformator. Men Sarkozy kunne fortelle fransk tv at politiet ikke hadde vært på jakt etter de to da de døde, og insinuerte dermed at de to befant seg i transformatoren av helt andre grunner enn først oppgitt.

I et forsøk på å roe opptøyene i Clichy-Sous-Bois, ønsket Sarkozy å møte de to tenåringenes familier. Det nekter familiene å være med på.

- Vi vil ikke treffe Sarkozy under noen omstendigheter, sier broren til en av de døde tenåringene, Siyakah Traore.

- Han er veldig, veldig inkompetent.

Skaper mer trøbbel

I stedet ønsker familiene et møte med statsminister Dominique de Villepin. Kravet får støtte av en tidligere statsminister, Laurent Fabius.

- Alt dette skaper en forferdelig atmosfære, sier han, og mener Sarkozy bidrar til at opprøret fortsetter i Clichy-Sous-Bois.

Men Sarkozy mener vold og hærverk er dagligdags i Paris\' forsteder, og at han personlig ikke gjør annet enn å rydde opp. Ifølge innenriksministeren er mer enn 9000 politibiler blitt steinet av innbyggere i forstedene, og at mellom 20 og 40 biler blir satt fyr på hver eneste natt.

MANNEN I VINDEN: Nicolas Sarkozy skaper bølger i Frankrike med sin knallharde holdning til bråkmakerne.