Moskeen sa nei til Saudi-organisasjon

Moskeen ICC i Oslo sa nei til samarbeid med organisasjonen Muslim World League - organisasjonen som har betalt nesten 13 millioner til Høyre-politiker Aamir J. Sheikh og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

SA NEI: Den muslimske organisasjonen ICC, her driftsleder Iklaq Ahmad foran ICCs moské på Tøyen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
SA NEI: Den muslimske organisasjonen ICC, her driftsleder Iklaq Ahmad foran ICCs moské på Tøyen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

- For oss er vår uavhengighet helt sentral, sier Iklaq Ahmad til Dagbladet.

- Vi ønsket ikke, og ønsker ikke, en økonomisk tilknytning til Saudi-Arabia.

Ahmad representerer den muslimske organisasjonen ICC, som har moské på Tøyen i Oslo. Nå forteller Ahmad til Dagbladet at organisasjonen Muslim World League (MWL) kontaktet ICC via et medlem i moskeen i oktober 2019.

Dagbladet har avslørt hvordan tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyrepolitiker Aamir J. Sheikh skal ha fått nesten 13 millioner kroner fra organisasjonen Muslim World League i Saudi-Arabia.

Nå kan Dagbladet fortelle at Muslim World League også forsøkte å inngå et samarbeid med den norske, muslimske organisasjonen Islamic Cultural Centre (ICC) – men at denne sa nei.

BLE KONTAKTET: Iklaq Ahmad i den muslimske organisasjonen ICCs moské på Tøyen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
BLE KONTAKTET: Iklaq Ahmad i den muslimske organisasjonen ICCs moské på Tøyen i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Ønsket samarbeid

- De ønsket et samarbeid rundt dialogarbeid og seminarer, sier Ahmad, som er driftsleder i moskeen, til Dagbladet.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da ICC ble opprettet i 1974, var det den første islamske organisasjonen og moskeen i Norge. I dag har organisasjonen omkring 5000 medlemmer. Flere hundre troende kommer innom Oslo-moskeen daglig for å be, forteller Iklaq.

Først var moskeen positivt innstilt til å samarbeide med Muslim World League for å arrangere en konferanse i november 2019.

Men etter å ha undersøkt mer rundt Muslim World League gjennom nettsøk og kontakt med andre religiøse miljøer, sa ICC nei, forteller Ahmad:

- Selv om ICC ønsker dialogsamarbeid med ulike typer aktører, følte vi at et slikt samarbeid gikk utover vår uavhengighet på grunn av tilknytningen organisasjonen hadde med den saudiarabiske staten, og takket derfor høflig nei.

Moskeen i Oslo ble ikke tilbudt penger for samarbeidet, ifølge ICC. Men en kilde sier at en eventuell pengestøtte hadde gjort det enda mer uaktuelt å samarbeide – på grunn av frykt for bindinger.

Dagbladet har stilt Muslim World League spørsmål om saken. De skriver i et leserinnlegg at Dagbladet har «publisert en rekke ensidige og tungt vektede artikler som i sterk grad er egnet til å svekke det gode omdømmet til interreligiøse ledere som nyter stor anerkjennelse for sitt arbeid som kulturelle brobyggere» - les hele innlegget nederst i saken.

Tilknytningen avgjorde

Muslim World League er en organisasjon som holder til i Mekka i Saudi-Arabia. Den ble grunnlagt i 1962 for å spre Saudi-Arabias strenge tolkning av islam, kjent som wahhabbisme i Vesten. I dag står organisasjonen for en mer moderat religiøs linje.

Bondevik og Sheikh sier at MWL er en internasjonal, uavhengig organisasjon. De viser til MWLs leder Mohammad al-Issa, som sier at MWL ikke har fått støtte fra noen stat de siste fem årene, og ikke trenger det fordi de allerede har store verdier.

Ifølge eksperter Dagbladet har intervjuet, er Muslim World League (MWL) sterkt tilknyttet regimet i Saudi-Arabia.

Saudi-Arabias ambassadør i Norge har også bekreftet overfor Dagbladet at MWL finansieres via et fond underlagt saudiarabiske myndigheter.

Kom på besøk

Tilknytningen til Saudi-Arabia gjorde altså at moskeen på Tøyen valgte å si nei til et samarbeid i oktober 2019.

Muslim World League kom likevel på besøk til Norge den høsten.

Den 21. november tvitret Muslim World League om at Norges tidligere statsminister, Bondevik, talte på konferansen i Oslo:

Samme dag inngikk Aamir Sheikh og hans stiftelse Dialog for fred en avtale med MWL, ifølge et brev Dagbladet kjenner innholdet i.

Bondevik har på under et år fått utbetalt i alt 1,4 millioner kroner av Muslim World League-pengene via Sheikhs stiftelse Dialog for fred. Dette er ifølge Bondevik honorar for bidrag på Dialog for fred/Muslim World League-konferanser i deler av 2019, i 2020 og 2021.

Oslosenteret skal ha fått 5,4 millioner av de i alt 12,8 millionene fra Muslim World League, stadig via Stiftelsen dialog for fred.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer