Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moskeer i California fikk anonymt trusselbrev: «Donald Trump skal rense USA for muslimer, slik Hitler gjorde med jødene»

Slår alarm om økning av hatkriminalitet i USA etter Trump-seier.

ØKNING I HATKRIMINALITET: Den muslimske borgerrettighetsorganisasjonen CAIR slår alarm om en betydelig økning av hatkriminalitet i USA, etter presidentvalget der Donald Trump gikk av med seieren. Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB Scanpix
ØKNING I HATKRIMINALITET: Den muslimske borgerrettighetsorganisasjonen CAIR slår alarm om en betydelig økning av hatkriminalitet i USA, etter presidentvalget der Donald Trump gikk av med seieren. Foto: Carlo Allegri/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den framtredende amerikanske borgerrettighetsorganisasjonen (CAIR) advarer mot en voldsom økning i hatkriminalitet mot muslimer i USA.

Rådet for amerikansk-muslimske relasjoner (CAIR) ber nå om at myndighetene gjør mer for å beskytte muslimer. Det skjer etter at tre moskeer i delstaten California nylig fikk tilsendt et anonymt brev som oppfordrer muslimer til å «komme seg ut av landet» før Donald Trump kommer til makta, skriver BBC.

«Trump skal rense USA»

I brevet, som er adressert «til Satans barn», står det blant annet:

«Det er en ny sheriff i byen - president Donald Trump. Han skal rense USA og få landet til å skinne igjen. Han skal begynne med dere muslimer, og gjøre det samme som Hitler gjorde mot jødene».

Videre oppfordrer personen muslimer til å «pakke koffertene deres og komme dere ut av landet».

Etterforskes som hatkrim

«Dette er en fantastisk tid for patriotiske amerikanere. Lenge leve president Trump, og gud velsigne USA», avsluttes brevet som er signert «Amerikanere for en bedre løsning»

Det grusomme brevet har opprørt mange muslimer, ifølge CAIR.

- Hatkampanjen mot moskéer i Calfiornia må etterforskes som trusler mot religiøse. Delstatens ledere må stå opp og snakke om den veksende antimuslimske transyntheten som leder til slike hendelser, sier Ayloush i en uttalelse.

Politiet etterforsker saken som hatkriminalitet, opplyser talsmann Enriwue Garcia for politiet i San Jose, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det finnes ingen bevis for at Donald Trump på noen som helst måte er knyttet til brevene. Han har heller ikke kommentert saken.

Tirsdag forrige uke tok han imidlertid avstand fra de høyreekstreme handlingene som har vekket stor oppmerksomhet i amerikanske medier.

- Jeg vil ikke oppmuntre dem. Det er ikke en gruppe som jeg ønsker å gi energi til. Jeg tar avstand fra dem, sa han til New York Times.

Titusenvis av amerikanere tok til gatene etter at valgresultatet var klart, for å demonstrere mot Trump.

Støttes av høyreekstreme

Trump har imidlertid mang en gang blitt beskyldt for å spre rasisme, og for å være islamofob.

Gjennom hele valgkampen har USAs kommende president flørtet med folket på ytterste høyre fløy.

-HAIL TRUMP: Lederen av gruppa Alt-right, en konservativ, hvit gruppe menn kjent for rasistiske ytringer, roper «Hail Trump!» til stående applaus og nazi-hilsener, under et internt møte i Washington. Video: CNN Vis mer

Det var spesielt Donald Trumps utspill i desember i fjor, der han sa han ville nekte muslimer innreise til USA «fram til Kongressen kan sette i verk noen tiltak», samt løftene om å bygge en mur langs grensa til Mexico for å holde innvandrere ute, som har vekket de største reaksjonene.

Saken ble ikke bedre av at David Duke, tidligere leder for Ku Klux Klan og en av USAs mest framtredende hvit makt-aktivister, gikk ut og offisielt støttet Trump. En forvirret Trump ville ikke umiddelbart ta avstand fra Duke.

Forrige uke sørget en gruppe konservative, hvite menn kjent for svært rasistiske ytringer, for å dra navnet hans inn i nok en uheldig sak.

- Hail Trump! Hail our people! Hail victory! ropte lederen av den amerikanske nasjonalisbevegelsen Alt-right, Richard Spencer, da han holdt tale da rundt 200 nasjonalister var samlet til en konferanse i Washington i helga.

Betydelig økning i hatkriminalitet

I tiden etter Trumps valgseier, nærmere bestemt mellom 8. og 16. november , har det blitt meldt om minst 700 hatangrep i landet, ifølge Southern Poverty Law Center. Et hundretalls av disse er rettet mot muslimer, ifølge Council on American-Islamic Relations (CAIR).

Tall fra FBI viser en økning i hatkriminalitet mot muslimer og jøder med henholdsvis 67 og 9 prosent fra 2014 til i fjor.

VIL KJEMPE: Aleida Garcia bor rett ved Rio Grande, en elv som skiller USA og Mexico. Hun vil kjempe med nebb og klør for at muren ikke blir bygget. Video: AP/ NTB Scanpix / Dagbladet Vis mer

For to uker siden gikk de to store organisasjonene American Jewish Committee og Islamic Society of North America sammen for å danne en ny allianse.

Alliansen skal utvikle felles strategi rettet mot muslimhat og antisemittisme. Den nye alliansen skal også arbeide for å beskytte og utvide rettighetene til USAs religiøse minoriteter, skriver Haaretz.

- Våre to samfunn har så mange ting til felles og bør derfor stå sammen der det er mulig, til fordel for hele nasjonen, sier Stanley Bergman, som er administrerende direktør i helseselskapet Henry Schein. Han skal dele ledervervet i alliansen sammen med administrerende direktør Farooq Kathwari i møbelselskapet Ethan Allen.

Den nye alliansen består av et råd på 31 medlemmer. Blant de mest framstående medlemmene er Joseph Lieberman, som var Demokratenes visepresidentkandidat i 2000, ifølge NTB.

Den jødiske organisasjonen Anti-Defamation League uttrykte for to uker siden dyp bekymring over meldinger om antisemittisme og annen hatkriminalitet etter valgresultatet 8. november.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!