Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ÅRETS NAVN: Stoppet bevæpnet terrorist

Moskéheltene fikk livene endret

Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal (77) reddet menneskeliv da de overmannet den væpnede terrorsiktede Philip Manshaus i Bærum-moskéen.

SAVNER TURENE: 65-årige Mohammad Rafiq pleide å gå opp til fem ganger til og fra hjemmet sitt på Rykinn og til al-Noor Islamic Centre-moskéen i Bærum. Etter terrorangrepet går han ikke lenger daglig i moskéen. Familien er redde for at noe kan skje ham. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
SAVNER TURENE: 65-årige Mohammad Rafiq pleide å gå opp til fem ganger til og fra hjemmet sitt på Rykinn og til al-Noor Islamic Centre-moskéen i Bærum. Etter terrorangrepet går han ikke lenger daglig i moskéen. Familien er redde for at noe kan skje ham. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

De to pensjonistene Muhammad Iqbal (77) og Muhammad Rafiq (65) var akkurat ferdig med bønnen da terrorsiktede Philip Manshaus kom inn for å drepe.

- Når jeg tenker tilbake, så var det vi gjorde nesten umulig. Han hadde med seg tre våpen, skuddsikker vest og hjelm. Men gud ga oss sin kraft og vilje, og vi klarte det, sier 65-årige Rafiq i dag.

Savner turene sine

Han er fremdeles stolt. Den 10. august gjorde han det beste du kan gjøre, ifølge islam: «Om du redder et menneske, redder du menneskeheten».

ELSKER NORGE. Muhammad Rafiq (65) sin sønn, Hamid Rafiq (t.v), kom til Norge for å ta en PHD-grad i kjemi-teknikk. Seinere kom også resten av familien til Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ELSKER NORGE. Muhammad Rafiq (65) sin sønn, Hamid Rafiq (t.v), kom til Norge for å ta en PHD-grad i kjemi-teknikk. Seinere kom også resten av familien til Norge. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Samtidig er livet hans blitt endret: Før terrorangrepet gikk han de drøye tre kilometrene til og fra moskéen til fots opp til fem ganger daglig. Nå er han stort sett hjemme i leiligheten fordi familien er redde for at noe galt kan skje ham.

- Jeg er ikke redd. Jeg er bare redd for gud. Det er sønnen min som er bekymret for sikkerheten min, sier Rafiq.

MÅTTE BORT: Muhammad Iqbal (77) synes livet i Norge ble utfordrende etter terrorangrepet. Nå er han noen måneder i Mian Chunnu i Pakistan, for å hjelpe andre og for å få tankene bort fra terrordagen. Iqbal har vært med på å finansiere moskéen han står foran. Foto: Privat
MÅTTE BORT: Muhammad Iqbal (77) synes livet i Norge ble utfordrende etter terrorangrepet. Nå er han noen måneder i Mian Chunnu i Pakistan, for å hjelpe andre og for å få tankene bort fra terrordagen. Iqbal har vært med på å finansiere moskéen han står foran. Foto: Privat Vis mer

Den aktive sportsmannen og ansatte i det pakistanske luftvåpenet savner turene sine.

- Ikke noe er endret i moskéen. Du ser enda skuddhullene i veggen og teppet er det samme. Så når vi går dit, kommer alt det som skjedde den dagen tilbake, sier sønnen Hamid Rafiq.

Ble engstelig

Også Muhammed Iqbal er preget av møtet med Manshaus i moskéen. De første ukene etter angrepet var veldig vanskelige. Han sov lite og våknet hver gang han hørte en bil utenfor huset. Når han var ute på tur, følte han at alle så på ham. Alle minnet også om terroristen.

- Til slutt var jeg mest hjemme. Jeg ble også litt tilbakeholden og snakket mindre med andre i familien, sier han.

77-åringen var også veldig redd for barnebarna og ville til enhver tid at pappaen deres skulle vite hvor de var.

- Jeg valgte til slutt å reise litt bort, og for første gang i mitt liv føler jeg at Pakistan er mer trygt enn Norge, sier han.

God jul og godt nyttår

Også Rafiq dro litt bort fra Bærum, og var hos sin datter i Bergen en liten måned.

- Norge er det fredeligste landet i Norge og jeg elsker landet og alle menneskene, sier Rafiq.

HYLLET: Muhammad Rafiq (t.v) og Muhammad Iqbal ble hedret for redningsdåden av politimester Beate Gangås i august. Foto: Oslo politidistrikt / NTB scanpix
HYLLET: Muhammad Rafiq (t.v) og Muhammad Iqbal ble hedret for redningsdåden av politimester Beate Gangås i august. Foto: Oslo politidistrikt / NTB scanpix Vis mer

På innerlomma har han fremdeles takkekortet han fikk fra politimester Beate Gangås i august. Han blir stadig gjenkjent av folk, som kommer og gratulerer ham for å ha stanset terroristen.

- Jeg føler at jeg har blitt en bestefar til alle nå, sier Rafiq og fortsetter:

- Jeg ber for alle nordmenn, inkludert terroristen, som jeg håper kommer seg over på den riktige vei. Så nå vil jeg si god jul og godt nytt år til dere alle. Hilsen bestefar, sier han og smiler bredt.

De to pensjonistene takker sin gud og sier at de har fått alt de trenger i livet. De elsker Norge og håper at landet kan bli en rollemodell for fred for resten av verden.

- Jeg ønsker at det skal bli mer fred i verden. At alle folk bryr seg litt mer om hverandre sånn at vi kan leve i harmoni, uavhengig av kjønn, rase, religion og politisk mening, sier Iqbal.

Til Mekka

Etter terrorangrepet ble det startet en innsamlingsaksjon, som gjør at de to vennene og pensjonistene skal på pilgrimstur, hajj, til Mekka i sommer.

- Det er alle muslimers drøm å reise dit, og vi er utrolig takknemlig for dette, sier Iqbal.