Moskéheltene hyllet

Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave møtte politimesteren og Bærums-ordføreren.

HYLLET SOM HELTER: Politimester Beate Gangås sier at Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javes heltemod i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag trolig reddet liv. Foto: Politiet
HYLLET SOM HELTER: Politimester Beate Gangås sier at Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal Javes heltemod i al-Noor-moskeen i Bærum lørdag trolig reddet liv. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I går ble Muhammad Rafiq (65) og Muhammad Iqbal Jave tatt imot på politihuset i Sandvika av politimester Beate Gangås og Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog.

Der ble de to hyllet for sin innsats da de overmannet den bevæpnede terrorsiktede Philip Manshaus (21) under angrepet mot al-Noor-moskeen i Bærum lørdag.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- Heltemodige

- Tusen takk for den heltemodige og gode innsatsen dere gjorde i forbindelse med terrorhendelsen lørdag 10. august, sa Gangås da hun overrakte dem blomster under møtet på politihuset.

FIKK BLOMSTER: Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal ble møtt av Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog og politimester Beate Gangås. Foto: Politiet
FIKK BLOMSTER: Muhammad Rafiq og Muhammad Iqbal ble møtt av Bærums-ordfører Lisbeth Hammer Krog og politimester Beate Gangås. Foto: Politiet Vis mer

- Den raske reaksjonen og håndteringen var med på å forhindre at liv gikk tapt, sier hun.

Det var rundt klokka 16.00 Manshaus forsøkte å ta seg inn i moskeen ved å skyte seg gjennom en bakdør, da hovedinngangen var låst med pin-kode. Inne i moskeen var det bare tre personer. Rafiq - som er tidligere offiser i det pakistanske luftforsvaret - skal ha klart å overmanne Manshaus og lagt ham i bakken.

- HELTENE: Da mannen i 20-åra tok seg inn i moskeen i Bærum lørdag kveld og avfyrte skudd, var 65 år gamle Rafiq én av dem som stoppet ham. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Deretter skal Iqbal Jave kommet til og hjulpet til å uskadeliggjøre den terrorsiktede. Manshaus ble pågrepet av politiet over 20 minutter etterpå. Han ble lagt inn på sykehus umiddelbart etter pågripelsen, og møtte opp i fengslingsmøtet i Oslo tingrett mandag med synlige blåveiser og andre merker etter basketaket.

- En holdt og den andre slo

- De stoppet at liv gikk tapt. En holdt og den andre slo, lenge før politiet kom. Heltene våre vil ha ro og fred i dag for å være sammen med familien, sa forstander i moskeen, Irfan Mushtaq, til Dagbladet søndag.

Politiet mener Philip Manshaus hadde til hensikt å ramme den muslimske befolkning i Norge da han angrep moskeen lørdag.

Før angrepet er han siktet for å ha drept sin egen stesøster, Johanne Ihle-Hansen (17). Kilder med kjennskap til etterforskningen opplyser til Dagbladet at funn på åstedet tyder på at drapet med skytevåpen var rasistisk motivert.

Manshaus har ennå ikke latt seg avhøre av politiet, og vil etter planen gi sin første forklaring på politihuset på Grønland i ettermiddag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer