- Moskérasering er krigsforbytelse

Den internasjonale straffedomstolen mener islamistene i Mali er skyldig i krigsforbrytelse for å rasere moskeer i Timbuktu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Det er militante islamister i Mali som nå knuser den historiske byen Timbuktus mest berømte moské med sine bare hender.

- Min beskjed til de involverte i disse kriminelle handlingene er klar: Stans ødeleggelsen av de religiøse bygningene nå! Dette er en krigsforbrytelse som mitt kontor har autoritet til å etterforske til det fulle, sier aktor Fatou Bensouda i ICC søndag.

333 hellige menn
Byen Timbuktu har så unik arkitektur at den er på UNESCOs verdensarvliste. Den har også en helt spesiell betydning for mange muslimer som reiser på pilgrims reise til byen. I følge sufi-tradisjonen innen i islam skal det være 333 hellige menn som er begravet nettopp i Timbuktu, og det er trodd at døren til disse gravene aldri skal åpnes.

Det var derfor mange av beboerne i byen som tok til tårene i ren frustrasjon når islamistene sparket ned døren til den hellige moskeen Sidi Yahia med ren makt.

En av beboerene forteller til BBC at islamistene var tungt bevæpnet, da de sparket inn døren på moskeen fra 1400-tallet.

Tilknyttning til Al-Qaeda
Det var på lørdag islamistene gikk til angrep mot helligdommen som var viet til den muslimske skriftlære Sidi Mahmoud. Sidi Mahmouds grav i Timbuktu ble også skjendet i mai i år, av angripere som antas å ha tilknytning til ekstremistgruppene al-Qaeda og Ansar Dine.

ØDELEGGER: Stadig nye bilder viser medlemmer av den islamistiske gruppen Ansar Dine som river hellige graver og moskeer med ren makt. Foto: AFP/Scanpix
ØDELEGGER: Stadig nye bilder viser medlemmer av den islamistiske gruppen Ansar Dine som river hellige graver og moskeer med ren makt. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Ansar Dine bruker alle midler for å bekjempe idoltilbedelse som de mener er «forbudt av Allah», skriver nyhetsbyrået Reuters.

Nyhetsbyrået melder også om at Ansar Dine nå skal ha lykkes med å rasere halvparten av byens 16 helligdommer.

Maktesløs regjering
Angrep på matrielle helligdommer er ikke et nytt fenomen. Andre islamistiske militante grupper har stått bak liggnende angrep i Libya og Egypt det siste året. Tidligere har vi sett Talbian angripe en gigantisk statue av Buddha i Afghanistan, skriver Reuters.

Regjeringen i Mali har så langt ikke lykkes i å slå ned på angrepene, men det internasjonale engasjementet er økende.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener raseringen av muslimske helligdommer i Timbuktu i Mali er totalt uakseptabel og ber partene ta ansvar for å bevare kulturarven.

VERDENSARV: Hele Timbuktu er på UNESCOs verdensarvliste. Både for sin unike arkitektur, men også sin kulturelle og historiske betydning.  Foto: Evan Schneider/AFP/Scanpix
VERDENSARV: Hele Timbuktu er på UNESCOs verdensarvliste. Både for sin unike arkitektur, men også sin kulturelle og historiske betydning. Foto: Evan Schneider/AFP/Scanpix Vis mer
HELLIG: Sufimuslimer i Mali tror at det er 333 hellige menn som er begravd i Timbuktu, og byen blir stadig besøkt av pilgrimsreisende.  Foto: Evan Schneider/AFP/Scanpix
HELLIG: Sufimuslimer i Mali tror at det er 333 hellige menn som er begravd i Timbuktu, og byen blir stadig besøkt av pilgrimsreisende. Foto: Evan Schneider/AFP/Scanpix Vis mer