Vis mer

Moskus påkjørt av tog

En moskus måtte onsdag kveld avlives etter å ha blitt påkjørt av et tog inne i en tunnel på Raumabanen øverst i Romsdalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde inne i vendetunnelen mellom Bjorli i Oppland og Verma i Romsdalen. Nordmøre og Romsdal politidistrikt ble varslet klokken 21.25.

- Vel 20 meter inne i tunnelen traff toget oksen. Det viste seg at denne ikke døde momentant i treffet, så en måtte derfor vente på assistanse, sier pressevakt Inge Hjertaas i Jernbaneverket til TV 2.

Det var lite lokomotivføreren kunne gjøre for å unngå å kjøre på moskusoksen. Toget bremset, men bremselengden ble for lang.

Moskus er slett ikke et vanlig syn i Romsdalen. Åndalsnes Avis melder at en moskus før påske, og i løpet av påskedagene, ble observert av flere personer i samme område øverst i Romsdalen. Avisen mener at det trolig var det samme dyret som ble påkjørt av toget onsdag kveld.

Moskus hører ikke naturlig hjemme i norsk fauna. Norge har en moskusstamme som holder til på Dovrefjell og besto ifølge Wikipedia i mars i år av cirka 280 dyr.

Moskus ble utplassert på Dovrefjell på 1900-tallet fra Grønland. Dyrene kan bli cirka 2 meter lange, og i noen tilfeller opptil 2,5 meter. Dyrene kan bli over 400 kilo og kan leve i opptil 20-25 år. Moskus spiser gress og kan løpe så raskt som 60 kilometer i timen.

(NTB)