VILLE IKKE TILBAKE TIL FLOKKEN:  Ti moskuser ble avlivet på Lesja onsdag fordi de kunne bli fro farlige for folk. Dette dyret er fra en tidligere moskusavlivning på Lesja. Foto: Miljødirektoratet.
VILLE IKKE TILBAKE TIL FLOKKEN: Ti moskuser ble avlivet på Lesja onsdag fordi de kunne bli fro farlige for folk. Dette dyret er fra en tidligere moskusavlivning på Lesja. Foto: Miljødirektoratet.Vis mer

Moskusene ble for tamme og farlige - flokk avlivet

- Spesiell smak, sier slakteren som plutselig fikk moskusbiff på kjølerommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De ti moskusdyrene på Lesja hadde etablert seg nær folk og langt utenfor området der de skal være.

Problemet er at de ikke skyr folk og kan være farlige både for fastboende og veifarende som stopper for å komme tett på de uvanlige dyrene. Ja, kanskje tilogmed prøve å klappe dem.

Og det er ikke lurt med 200 kilos villdyr som durer rett på i 60 kilometers fart.

Derfor ble hele flokken, alle hunndyr, avlivet onsdag av Statens naturoppsyn.

Dyrene har oppholdt seg i dette området siden januar i fjor - langt unna kjerneområdet på 340 kvadratkilometer som Lesja, Dovre og Oppdal kommuner har satt av tildyrene.
- Kan friste til å gå nær De har ikke vist tegn til å flytte tilbake til resten av flokken, og i praksis er det umulig å jage moskus over lengre distanser.

— Moskuser er rolige og ser godslige ut, og det kan friste til å gå nærmere enn hva dyrene tolererer. Da forsvarer de seg, og det er de gode til, sier rådgiver Tord Bretten i Statens naturoppsyn.

For ti år siden fikk den norske moskusbestanden en knekk på grunn av virus som tok livet av mange kalver.

Nå er det ingen tegn til at bestanden er truet.

- Denne vinteren har det vært umulig å få gjennomført skikkelig telling på grunn av lite snø og dårlig med spor. Forrige vinter var det 210 dyr før kalving, og det er ikke signaler om store endringer, sier seniorrådgiver Erik Lund i Miljødirektoratet til Dagbladet.

Alle de ti dyrene går til det godkjente viltslakteriet Hognamat i Rennebu.

- Mellom sau og elg Og der har ikke Arne Strand fått så mange moskusskrotter i samme slengen på tre år.

- Og hvor blir det mulig å få fersk moskus på tallerkenen nå ?

- Stek og biffer går til Kongsvoll fjellstue i Drivdalen. De har moskus på menyen. Og resten går til vår egen moskusspekepølse, som blir klar tidlig høst.

- Og hva sier slakterisjefen om moskusbiff ?

- Smaken ligger et sted mellom sau og elg. Og det er vel mer en kuriositet enn hverdagsmat, sier Arne Strand i Hognamat.