RESPEKTERER: De første signalene fra Kreml er at de respekterer folkets vilje i Øst-Ukraina. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
RESPEKTERER: De første signalene fra Kreml er at de respekterer folkets vilje i Øst-Ukraina. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.Vis mer

Moskva: - Vi respekterer folkets vilje i Øst-Ukraina

Første offisielle reaksjon fra Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Første uttalelsen fra Moskva kom mandag morgen:

- Vi respekterer folkets vilje, heter det i en uttalelse som gjengis av det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Uttalelsen kommer dagen etter en omstridt folkeavstemning om løsrivelse fra Kiev, der separatistene hevder at 90 prosent var for en løsrivelse.

En farse - Denne farsen som terrorist-separatistene kaller en folkeavstemning er intet annet enn propaganda for å dekke over drap, bortføringer, vold og andre alvorlige forbrytelser, sier Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov.

Regjeringen i Moskva sier den respekterer folkets vilje etter folkeavstemningen i Øst-Ukraina og maner samtidig til dialog med Kiev.
Russland respekterer avstemningen som innbyggerne i regionene Donetsk og Luhansk gjennomførte og håper resultatet fra folkeavstemningene kan implementeres gjennom «siviliserte metoder», rapporterer Interfax.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov avviser å delta i noen nye internasjonale samtaler om Ukraina som ikke involverer opprørerne.
Ignorerte Putin

- Vi ønsker ikke å gjenta noe som allerede har funnet sted, men vi vil gå videre med samtaler mellom Kiev og dets motstandere i Ukrainas østlige regioner, sier Lavrov.

- Fordømmer maktbruk Kreml understreker at valgdeltakelsen var høy «til tross for forsøk på å torpedere avstemningen».

- Vi fordømmer maktbruken inkludert bruken av tunge våpen mot fredelige sivile, som har ført til menneskelige tap, heter det i uttalelsen mandag, skriver NTB.

President Vladimir Putin hadde bedt de prorussiske separatistene i de to regionene øst i Ukraina om å utsette folkeavstemningen.

Russiske myndigheter ønsker samtidig alle forsøk på mekling velkommen, også fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Eksplosjoner og skyting Og det kan trenges. På dagen for folkeavstemningen ble det løsnet skudd i flere byer, og en person ble skutt og drept i byen Krasnoarmeisk øst i Ukraina. Også mandag morgen ble det meldt om en rekke eksplosjoner og skyting i nærheten av den østukrainske byen Slavjansk.