Moskva begraver sine døde

Det var sorg i regndråpene som falt over gravlunden Kuzminskoje i utkanten av Moskva i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA: Aleksej Bokhov (25) ble stedt til hvile etter å ha blitt slått ut av gassen som de russiske spesialstyrkene brukte for å overmanne de tsjetsjenske terroristene som hadde tatt 800 teatergjester som gisler.

- Min kjære Aljosha, vi skal huske deg for alltid, for alltid, for alltid, sier moren Elena, mens hun klapper sin sønn på kinnet for siste gang. Aljosha er kjælenavnet for Aleksej, og med disse ordene kom døden for alvor til Moskva da de første ofrene for terroraksjonen ble gravlagt i går.

På tradisjonelt vis ligger Aleksej Bokhov i ei kiste uten lokk. Hans nærmeste tar et siste farvel ved å klappe ham på kinnet før kistelokket legges på. De frammøtte, familie og venner, er like utrøstelige som været er trøstesløst.

Gass var nødvendig

Etter at kista er spikret igjen, samles gjestene til vodka og kaker, på tradisjonelt vis. Døden kom brått, men tradisjoner holdes ved like i Russland. En venn av Aleksej, Igor Volkov, sier dette:

- Aleksej ringte første kvelden han ble tatt som gissel. Det var seint onsdag kveld for ei uke siden. Siden hørte vi ikke noe.

- Din gode venn er nå død, var det riktig å bruke gass?

- Ja, det var riktig å bruke gass. Spesialstyrkene og regjeringen gjorde det riktige. Gisseltakerne var selvmordere. Slike forhandler man ikke med, sier Igor Volkov. Aleksej Bokhov var blant de første som døde. Han ble båret død ut av teateret da de russiske spesialstyrkenes angrep var over.

Døde da han ville leve

- Hva vil du si om din drepte kollega?

- Han døde da han ville leve. Han hadde mange planer både profesjonelt og privat, sier Igor Volkov.

Som på kirketrappa på Kuzminskoje fortsetter debatten i russisk presse om de russiske spesialstyrkene gikk for langt, da de brukte gasser med opiumssubstans da de angrep skrekkens teater sist lørdag morgen. Det er åpenbart at dosen som ble brukt, var så sterk at 115 gisler døde. Og selv i går, nesten fire dager etter angrepet, var 317 av gislene fortsatt på sykehus. For 27 av dem var tilstanden fortsatt alvorlig, ifølge nyhetsbyrået Itar-Tass. Nærmere hundre av de tidligere gislene ble sluppet ut i går.

Terror og antigass

Myndighetene legger fortsatt sterke restriksjoner på informasjonen om hvor skadde de pasientene som fortsatt er på sykehus er, og hvilke seinvirkninger den kraftige forgiftningen kan føre med seg. Det var den amerikanske ambassaden her i Moskva som kom med nyheten om at det ikke dreier seg om nervegass, men en opiumssubstans.

Argumentet for å holde substansen hemmelig er at man vil forhindre terrorister i å finne antistoffer så de kan nøytralisere virkningen av denne gassen ved eventuelle seinere gisselaksjoner.

I Moskva er ikke kritikken mot bruk av gass overdøvende. Kritikken går mer på at helsevesenet ikke var forberedt på å ta imot de skadde.

I russisk presse kritiseres helsepersonell for å ha kommet for seint inn i teateret. Og de som kom, var spesialister på skudd- og eksplosjonsskader, og ikke på forgiftning. Dessuten var det ikke nok sykebiler til å kjøre de skadde til sykehus. Det kan se ut til at spesialstyrkene har hatt sin jobb, og helsepersonellet en helt annen. Slik sett kan Aleksej og mange av de andre døde og skadde være ofre for et nytt russisk kaos.

DEN TUNGE VEIEN: Avdøde Aleksej Bokhov ble fulgt til graven av en stor gruppe familie og venner i går. Han var blant de første gassofrene som ble stedt til hvile i Moskva.