Moskva brant da Putin vant

En dramatisk brann i sentrum av Moskva la en demper på stemningen etter president Vladimir Putins overlegne valgseier i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): President Putin fikk ifølge valgdagsmålinger 69 prosent av stemmene, og er gjenvalgt for fire nye år. Men brannen som begynte i tsarenes gamle staller, bare hundre meter fra Putins kontorer i Kreml, slikket Kremls murer og var ute av kontroll der den slynget seg 30 meter over de eldgamle murene.

Minst to brannmenn døde i forsøkene på å slokke brannen, ifølge Interfaks.

Verste siden Napoleon

Myndighetene sa i går kveld at var en kortslutning i det elektriske anlegget etter bygningsarbeider som utløste brannen. Moskva har i ukene og dagene før valget fryktet enda en terroraksjon.

Ifølge russiske TV-stasjoner var gårsdagens brann den verste i Moskva sentrum siden den russiske hærledelsen satte byen i brann og evakuerte den da keiser Napoleons soldater sto utenfor byen i 1812.

Russlands sterke mann

Gårsdagens valg var det tredje siden Sovjetunionen gikk i oppløsning nyttårsaften 1992. Også for fire år siden vant Putin med klar margin.

Men da var han ikke først og fremst en sterk mann i kraft av seg selv, men som sin forgjenger Boris Jeltsins håndplukkede mann. Putin står nå fram som Russlands absolutt sterke mann, med et mandat til å forme landet slik han vil.

Russerne stemte i går ved 95000 valglokaler som strakte seg over 11 tidssoner. Allerede fem timer før valglokalene stengte hadde mer enn 50 prosent av velgerne stemt. Det sikret Putin et solid gjenvalg.

Øl og hårklipp

Men det er mange måter å bringe velgerne til stemmeurnene. Her i Putins hjemby St. Peterburg ble velgerne bydd billig øl. I andre byer har eldre velgere blitt fristet til å stemme med løfter om gratis hårklipp, mens unge velgere har blitt fristet med gratis kinobilletter.

Selv om gjenvalget av Vladimir Putin har vært klart lenge, har det vært viktig for regimet å få størst mulig oppslutning om valget for å sikre presidenten et klarest mulig mandat.

Både Russland og omverdenen er usikre på hva slags politikk Vladimir Putin vil føre i sin andre presidentperiode.

Mange frykter en mer autoritær linje, og Putin har demonstrert påfallende lite forståelse for demokratiske prinsipper, som behovet for en fri presse og en politisk opposisjon.

I FULL FYR: Tsarens gamle staller, bare hundre meter fra Putins kontorer i Kreml, brant i går. Minst to brannmenn døde. Myndighetene sa i går kveld at bygningsarbeider hadde utløst brannen.