Donald Trump:

Moskva håner USA

På russisk TV gjør de narr av ransakelsen av Donald Trumps eiendom i Florida.

MAR-A-LAGO: Donald Trumps eiendom i Florida ble ransaket mandag denne uka. Nå gjør russerne narr av FBIs jobb. Foto: REUTERS/Marco Bello/File Photo
MAR-A-LAGO: Donald Trumps eiendom i Florida ble ransaket mandag denne uka. Nå gjør russerne narr av FBIs jobb. Foto: REUTERS/Marco Bello/File Photo Vis mer
Publisert

- FBI sier ikke hvilke dokumenter det er snakk om, men Moskva har åpenbart hatt kjennskap til dem om de er viktige, sier en programleder i den russiske statseide TV-kanalen Rossija 1.

Det var mandag denne uka at FBI ransaket huset til den tidligere presidenten i USA, Donald Trump.

Dokumenter om atomvåpen

Fredag kveld har en føderal dommer offentliggjort rettsdokumentene i forbindelse med ransakingen av Donald Trumps Florida-residens Mar-a-Lago.

Av ransakelsesordren går det fram at Justisdepartementet mener at de har skjellig grunn til å mistenke Trump for brudd på spionasjelovgivningen, som forbyr besittelse og overlevering av forsvarsopplysninger.

Det går også fram at presidenten mistenkes for å ha motarbeidet en etterforskning, samt fjernet og destruert dokumenter.

The Washington Post har meldt at FBI-agentene kan ha beslaglagt dokumenter som omhandler atomvåpen, noe Donald Trump har uttalt at ikke stemmer.

Ler av amerikanerne

Nå fnyser russiske journalister av FBIs jobb.

- Det viser seg at etterforskningen av Trump handler om forsvinning av hemmelige dokumenter fra Det hvite hus, relatert til utvikling av nye atomvåpen i USA. FBI sier ikke nøyaktig hvilke våpen, eller hva de fant på Trumps eiendom, sier programlederen mens han smiler.

- Men åpenbart, om dokumentene var av viktighet, har de allerede studert dem i Moskva en stund. Hva er poenget med letingen?, legger han til.

Rettsdokumentene som ble offentliggjort fredag inneholder også ei liste over hva FBI-agentene tok med seg fra Trumps hjem. Totalt beslagla agentene 30 gjenstander, deriblant 20 esker, fotoalbum, et håndskrevet notat og en benåding av Roger Stone. I tillegg ble det beslaglagt et dokument som er markert med «Info re: President of France».

Det ble også beslaglagt elleve sett med graderte dokumenter, hvorav noen av dem var markert som topphemmelige.

Godkjente personlig

Noen av de beslaglagte dokumentene skal også ha vært markert med «sensitiv kompromitterende informasjon», som er en kategori som har til hensikt å beskytte USAs viktigste statshemmeligheter og opplysninger som kan skade landets utenrikspolitiske interesser dersom de lekkes.

Torsdag bekreftet justisminister Merrick Garland at han personlig godkjente ransakingen av Trumps hjem, og ba om at ransakingsordren og kvitteringene for beslagene skulle offentliggjøres på grunn av den store offentlige interessen knyttet til saken.

Trump krevde også at rettsdokumentene skulle offentliggjøres, men mener seg utsatt for en heksejakt. Tidligere denne uka nektet han å forklare seg i avhør med statsadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer