Moskva-Marit risikerer tiltale

Marit Christensen har anmeldt en tidligere oberst i KGB for pengeutpressing og falsk anmeldelse mot seg og sin fraseparerte mann Elfad Badirkanov. Han er tiltalt for grove bedragerier og underslag. NRK-kjendisen risikerer selv å bli tiltalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • På vitnelista står en rekke kjendiser, deriblant Moskva-Marit. Hun risikerer også å bli tiltalt i saken.

- Min klient Marit Christensen har ingen kommentarer til Dagbladet, sier advokat Ellen Haugsrud i advokatfirmaet Tor Erling Staff.

Hun representerer både Marit Christensen og hennes fraseparerte ektemann Elfad Badirkanov. Ifølge statsadvokat Kristian Nicolaisen har samtlige fornærmede forklart at Marit Christensen har fungert som en «døråpner» for ektemannens bedragerier og underslag.

Millionverdier

Moskva-Marits fraseparerte mann er tiltalt for grovt underslag av rundt 20 smykker til en verdi av fire millioner norske kroner.

Tiltalen omfatter også flere grove bedragerier og underslag. De fornærmede i saken har i sine respektive anmeldelser og forklaringer til politiet hevdet at Marit Christensen som anerkjent, profilert NRK-medarbeider fungerte som «døråpner» for sin fraseparerte manns kriminalitet.

Marit Christensen har vært avhørt i saken. NRK-kjendisen har ifølge advokat Ellen Haugsrud også selv krevd å bli avhørt av politiet. Statsadvokat Kristian Nicolaisen bekrefter overfor Dagbladet at han løpende vurderer å tiltale Marit Christensen.

- Jeg avventer tiltalte, de fornærmede og vitnenes forklaringer i retten, før jeg tar standpunkt til om Marit Christensen blir tiltalt, sier Nicolaisen. Han understreker at det ikke nødvendigvis er straffbart å fungere som «døråpner».

Motanmeldelse

NRK-kjendisen har anmeldt en aserbajdsjaner hun hevder var KGB-spion, for falsk anmeldelse og pengeutpressing. KGB-obersten har på sin side anmeldt Christensens fraseparerte mann for grovt underslag av 200000 kroner.

Elfad Badirkanov fra Aserbajdsjan og Marit Christensen har vært separert i to år. Men det er et faktum at det groveste forholdet Badirkanov er tiltalt for - underslag av smykker for fire millioner kroner - skal ha skjedd i fjor vinter.

Ifølge den fornærmede kunstneren - norsk-britiske Marit Guinness Aschan - ble hun overtalt til å gi fra seg smykkene under en middag hjemme hos Marit Christensen.

Bilkjøp

Ett av tiltalepunktene mot Badirkanov omfatter grovt underslag av 200000 kroner fra Anar Agaev fra Aserbajdsjan.

Christensens fraseparerte mann skal ha fått pengene for å kjøpe en personbil i Oslo til landsmannen sommeren 1996.

Da Elfad Badirkanov ble framstilt for varetektsfengsling 4. januar i år i Oslo byrett, la aktor fram et gjeldsbrev. Brevet viser at Badirkanov hadde underskrevet på at han skyldte Agaev 200000 kroner.

Christensens fraseparerte mann hevder imidlertid at han ble truet av Agaev til å underskrive på gjeldsbrevet. Dette skal ha skjedd etter at Badirkanov ble fratatt passet sitt i Russland.

Badirkanov har selv ikke anmeldt landsmannen for utpressing. Dét har imidlertid Marit Christensen gjort.

KGB-spion

Etter det Dagbladet kjenner til har NRK-kjendisen i politiavhør hevdet at Anar Agaev ikke er til å stole på. Moskva-Marits argument er at Agaev skal ha en fortid som oberst i KGB, og at han var spion.

Marit Christensen hevder at verken hun eller hennes fraseparerte mann noen gang har fått utbetalt 200 000 kroner til bilkjøp.

Ifølge Christensen er det bare tomme påstander fra Agaev.

Derfor skal hun ha valgt å motanmelde KGB-obersten for falsk anmeldelse og pengeutpressing.

I morgen tidlig skal Marit Christensen forklare seg. Der vil hun også møte Agaev som hun har anmeldt, han har nemlig tatt veien fra Baku for å vitne mot landsmannen.

gunnar.hultgreen@dagbladet.no

karianne.solbrekke@dagbladet.no

VITNER I MORGEN: I morgen møter NRK-kjendis Marit Christensen i Oslo byrett for å vitne i straffesaken mot sin fraseparerte mann Elfad Badirkanov.