Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Moskva velger å ikke mene noe om norsk etterretning

Russisk UD vil ikke kommentere Dagbladets avsløringer om at E-tjenesten driver omfattende overvåking mot Russland, og gir opplysningene til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA.

SIER INGEN TING: Russlands president Vladimir Putin og Russland velger så langt å ikke reagere på Dagbladets avsløringer om norsk spionasje mot Russland. AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Metzel
SIER INGEN TING: Russlands president Vladimir Putin og Russland velger så langt å ikke reagere på Dagbladets avsløringer om norsk spionasje mot Russland. AP Photo/RIA-Novosti, Mikhail Metzel Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA (Dagbladet): - Vi kommer ikke til å kommentere den saken, i hvert fall ikke i dag. Ut over det har jeg ingen kommentar, sa UD-talsmann Jurij Materij til Dagbladet i går.

Samtidig ble saken stor i russiske nettmedier utover dagen i går. Gazeta.ru, Vesti.ru, og den propaganditiske engelskspråklige TV-kanalen Russia Today, slo saken stort opp. Men det var gjort i en refererende tone.

Et lettelsens sukk
Dermed kan norske myndigheter trolig trekke et kollektivt lettelsens sukk etter gårsdagens avsløring om norsk overvåking mot Russland som stammer fra materialet til varsleren Edward Snowden, som oppholder seg i skjul på ukjent sted i den russiske hovedstaden.

Det kan se ut til at russiske myndigheter ikke er interessert i å gjøre denne spionasje-saken stor, og heller vil beholde det gode diplomatiske forholdet til Norge. Materialet som Dagbladet bragte i går ble vurdert som så sensitivt at ambassaden på forhånd var varslet om hva som ville komme på trykk i Dagbladet.

Det som kan forandre dette er hvis presseoppslagene blir flere, og får en politisk og anti-vestlig vinkel. Men det skjedde ikke i Russland i går.

Dokumentet oppsummerer hva den norske etterretningstjenesten, på amerikansk kalt Norwegian Intelligence Service (NIS), skaffer NSA, og hva NSA gir tilbake. Amerikanerne ramser også opp det de kaller «suksesshistorier» fra samarbeidet. Det dreier seg blant annet om overvåking av russiske politikere.

Allierte som samarbeider
Dagbladets kilder sier at det som har kommet fram i Dagbladets artikler er at to land i allianse (Norge og USA) deler etterretningsmateriale, og at det ikke er noe eksepsjonelt ved det.

Fra norsk side legges det også vekt på å beholde det som beskrives som et best mulig forhold til Russland, selv om heller ikke norsk UD ville kommentere denne saken i går.

Svart gull i Arktis
Nordområdene er i økende grad gjenstand for rivalisering mellom de arktiske stormaktene Canada, USA, Danmark (med Grønland), USA og Norge. Rundt 20 prosent av de resterende reservene av olje, og 30 prosent av gassen, ligger trolig under det arktiske havet, der grensene til sjøs er i ferd med å bli trukket, i samarbeid med FN.

Russland vil i løpet av neste år etablere en arktisk militær enhet for å forsvare Russlands interesser i nord. Det gjorde den russiske presidenten Vladimir Putin klart i forrige uke. En amerikansk kongresskommisjon har slått fast at USA står langt tilbake for sin gamle fiende under Den kalde krigen, Russland, når det gjelder å forsvare sine interesser i Arktis.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media