Mossad-agent arrestert i Sveits

BERN (NTB-Reuters-DPA): En agent fra den israelske etterretningstjenesten Mossad er arrestert og fire andre er ettersøkt i Sveits for ulovlig avlytting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveitsisk politi avslørte den ulovlige Mossad-operasjonen i forrige uke. Israels statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet i dag at en israelsk statsborger er arrestert i Sveits.

  - Vi skal ta oss av det, sa han deretter til journalistene som konfronterte ham med opplysningene fra den sveitsiske riksadvokaten.

Tatt på fersken

Den ulovlige avlyttingen ble avdekket i Bern 19. februar. Mossad-agentene ble tatt på fersk gjerning under et nattlig operasjon i en bygning, opplyste den sveitsiske riksadvokaten Carla Del Ponte. Hun ville ikke si hvem operasjonen var rettet mot.

  Agenten som ble arrestert ble rammet av et hjerteattakk under operasjonen, mens de fire andre klarte å komme seg vekk, skriver den sveitsiske avisen Tagesanzeiger.

  De israelske agentene holdt på å montere elektronisk avlyttingsutstyr i den iranske FN-delegasjonen i Geneve, ifølge en diplomatisk kilde i Bern.

  Den israelske avisen Yediot Aharonot skriver at to Mossad-agenter ble arrestert mens de var i ferd med å koble seg til telefonlinja til geriljaorganisasjonen Hizbollahs kontor inne i den iranske FN-delegasjonen. Den ene agenten bar israelsk pass, den andre italiensk, skriver avisen.

  Sveitiske myndigheter tilbakeviser at avlyttingen var rettet mot Iran.

  - Ingen har nevnt noen iransk forbindelse. Saken har ingenting å gjøre med iranske tjenestemenn, sa utenriksdepartementets talskvinne Yasmine Chatila.

Nære forbindelser

I Jerusalem er det innkalt til krisemøte i utenriksdepartemente t. Arrestasjonen i Bern er svært pinlig for den israelske regjeringen på grunn av det meget gode forholdet til Sveits, spesielt på det militære og etterretningsmessige området. Den sveitsiske presidenten Flavio Cotti skal på sitt første besøk til Jerusalem i mai for å ha samtaler med statsminister Netanyahu om, antas det, nærmere økonomiske og militære forbindelser.

  I november inngikk en israelsk elektronikkprodusent en kontrakt verdt 900 millioner kroner for å levere utstyr til den sveitsiske hæren. Da en ny krig truet med å bryte ut i Persiabukta, sendte Sveits medisiner som israelerne kunne bruke i tilfelle landet ble angrepet av Iraks bakteriologiske våpen.

Mossad-sjef

I høst tabbet Mossad seg grundig ut i med et mislykket attentatforsøk mot en av lederne for den palestinske bevegelsen Hamas i Jordan. Avsløringen og arrestasjonen av Mossads agenter skapte krise i forholdet til Jordan. Jordan som er det eneste naboland som Israel har et vennskapelig forhold til.

  I tillegg fikk Israel et mer anstrengt forhold til Canada, siden agentene var utstyrte med falske canadiske pass.

  Da Mossad-sjefen Danny Yatom gikk av tirsdag, trodde de fleste at det skyldtes skandalen i Jordan. Men nå tyder mer og mer på at Yatom gikk på grunn av den nye skandalen i Sveits.

  Yatom skal forøvrig ikke ha informert etterretningskomiteen i nasjonalforsamlingen personlig om det inntrufne. Komitéleder Uri Lindau fikk vite det først senere fra en sikkerhetskilde, og Yatom måtte bekrefte, skriver The Jerusalem Post i dag.

  Statsminister Benjamin Netanyahu ble orientert av Yatom umiddelbart etter avsløringen i forrige uke, mens han satt med den ferske rapporten om Mossad-fiaskoen i Jordan i fanget.

  Netanyahu skal utnevne ny Mossad-sjef tirsdag.