Mossad-agent: Jeg lot Mengele gå

Visste hvor han bodde, men grep ikke inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mossad lot den fryktede nazi-legen Josef Mengele slippe unna med vilje, skriver nyhetsbyrået AP.

Denne svært oppsiktsvekkende, men bevisste vurderingen skjedde i 1960, da Mossad-agenter kidnappet nazi-toppen Adolf Eichmann, som i likhet med mange andre nazister hadde slått seg ned i Argentina etter krigen.

81 år gamle Rafi Eitan var med på operasjonen, og han forklarer at agentene fant ut hvor Mengele oppholdt seg.

Mengele var fryktet og beryktet for sine grusomme medisinske eksperimenter på fangene i tyske konsentrasjonsleire under krigen.

Da krigen var over flyktet han til Argentina. i 1960 bodde han sammen med kona i en leilighet i Buenos Aires.

Mossad-agentene kjente til hvor han oppholdt seg, men lot han slippe unna. De mente at det var viktigere å ta Eichmann.

Kunne ikke ta risikoen

Agentene fant ut at de var nærmere Mengele enn det de hadde trodd. Nå, nesten 50 år senere, forklarer Eitan hvorfor de lot «dødslegen» slippe unna.

OVERLEVDE: Disse barna overlevde Auschwitz. Martha Weiss står som nummer seks til høyre på bildet. For tre år siden fortalte hun om hvordan hun og søsteren overlevde Mengeles eksperimenter. Bildet er tatt like etter at konsentrasjonsleiren ble frigjort av russiske styrker i januar 1945. Foto: AP/Scanpix
OVERLEVDE: Disse barna overlevde Auschwitz. Martha Weiss står som nummer seks til høyre på bildet. For tre år siden fortalte hun om hvordan hun og søsteren overlevde Mengeles eksperimenter. Bildet er tatt like etter at konsentrasjonsleiren ble frigjort av russiske styrker i januar 1945. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Når du utfører et oppdrag så tar du en viss risiko. Hvis du begynner på et annet oppdrag samtidig dobler du risikoen, ikke bare for det andre oppdraget, men for det første også, forklarte Eitan.

Han forklarer at informanter hadde sett Mengele mens agentene var i Buenos Aires.

Mossad-agentene fant leiligheten hans, og en dag var han hjemme.

Men neste dag reiste han vekk med kona. Da hadde israelerne allerede kidnappet Eichmann og holdt ham fanget i et hus mens de ventet på å få tatt ham ut av landet.

Bedre med en fugl i hånden

Eitan fryktet at dersom de ventet på Mengele ville Eichmann-oppdraget bli oppdaget. Han bestemte seg for at det ikke var verdt å ta sjansen på dette.

- Når jeg har en fugl i hånden, så begynner jeg ikke å lete etter en fugl i buskene. Jeg tar fuglen jeg har i hånda, setter den i et bur før jeg tar meg av fuglen i busken, sier Eitan til AP.

Mossad sendte et nytt team til Buenos Aires noen uker senere. Men da var det for sent.

Mossad-agent: Jeg lot Mengele gå

- Da det ble kjent at Eichmann var tatt forsvant Mengele helt.

Nytt forsøk

Etter at han forsvant i Argentina gjorde Mossad et nytt forsøk på ta Mengele. Denne gang i Sao Paolo i Brasil, to år etter at de tok Eichmann.

Men også denne gangen måtte Mossad prioritere annerledes, og Mengele kom seg nok en gang unna.

Eitan vil ikke gå nærmere inn på hva de måtte prioritere.

På rømmen i 34 år

Mengele ble aldri tatt og døde i 1979, etter 34 år på rømmen. I konsentrasjonsleiren Auschwitz var han blant dem som hadde ansvaret for å plukke ut de som var arbeidsdyktige, og de som skulle sendes i gasskamrene.

Han gjorde også eksperimenter på barn, tvillinger og dverger.

- Han kunne be små barn om å sette seg på fanget hans og fortelle dem at de skulle kalle ham onkel Mengele. Noen ganger kunne han gi dem godteri. Samtidig kunne han også be kollegaer om å sette dødelige sprøyter på dem, i samme tonefall som han brukte overfor barna, fortalte en av som overlevde eksperimentene, Martha Weiss til AP i 2005.

Holocausts arkitekt

Adolf Eichmann, som var førsteprioritet for Mossad, ble født i Solingen i Tyskland 19. mars 1906, og flyttet sammen med familien til Linz i Østerrike da han var åtte år gammel.

I 1932 melde han seg inn i den østerrikske fraksjonen av NSDAP, og ble opptatt som SS-medlem samme år.

Han jobbet seg raskt opp i nazirekkene, og da andre verdenskrig begynte, ledet han avdelingen for jødisk deportasjon.

Hans organisasjontalenter og dype lojalitet til nazismen førte til at han fikk ansvaret for logistikken bak massedeportasjonen av jøder til konsentrasjonsleirene i Øst-Europa. I ettertid er han blitt kjent som «holocausts arkitekt».

Lot Eichmann gå

Eichmann ble pågrepet av amerikanske styrker rett etter krigen, men amerikanerne skjønte ikke hva slags storfisk de hadde fanget, og i 1946 klarte han å rømme. Etter å ha oppholdt seg i Tyskland i flere år, dro han til Italia i 1950.

Han klarte han å skaffe seg et humanitært pass fra Røde Kors i Genève, og rømte til Argentina i 1950.
Der levde under navn Ricardo Klement, mens han jobbet for Mercedes-Benz.

Lothar Hermann, en jøde som overlevde konsentrasjonleiren Dachau der Eichmann hadde vært sjef, hadde også flyttet til Buenos Aires med familien.

Hermanns datter, Sylvia,hadde forelsket seg i Eichmanns eldste sønn, Klaus. Sønnen skrøt ofte av at faren hadde vært ansvarlig for jødeutryddelsene.

Hermann fikk datteren til å foreta grundige undersøkelser, og til slutt fikk han bekreftet hvem datteren var forelsket i.

Slått bevisstløs

I 1959 ble Mossad varslet. 11. mai 1960 ble Adolf Eichmann pågrepet i en bakgate i byen. En Mossad-agent gikk bort til ham og ba om en røyk.

Da han stakk hånda i lommen, kastet Mossad-agentene seg over ham. Eichmann prøvde å kjempe seg fri, men en av agentene som hadde svart belte i karate, slo ham bevisstløs.

De fraktet ham til et hemmelig sted, og klarte å smugle ham fra Argentina til Israel ti dager seinere.

Eichmann ble dømt, funnet skyldig og hengt i 1962.

SlAPP UNNA: Josef Mengele slapp unna Mossad-agentene to ganger. I 1979 døde han etter 34 år på rømmen.
LOT DØDSLEGEN SLIPPE UNNA: 81 år gamle Rafi Eitan er Mossad-agenten som tok avgjørelsen om at Mengele skulle slippe unna.
BLE TATT: Adolf Eichmann ble kidnappet i Argentina av Mossad-agenter i 1960.