Mossad-agent røpet Israels atomprogram

Israels superhemmelige atomvåpenprogram ble nesten avslørt under Lillehammer-saken i Norge i 1974.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Den drapstiltalte Mossad-agenten Dan Ærbel røpet programmet i sine politiforklaringer. Norske myndigheter satte lokk på opplysningene.

Det er den kjente norske høyesterettsadvokaten Annæus Schjødt som avslører dette i sin nye selvbiografi. I 1974 var Israels atomvåpenprogram en dypt bevoktet hemmelighet. Programmets eksistens ble først avslørt i offentligheten da Mordechai Vannunu i 1986 smuglet ut bilder og dokumenter fra atomreaktoranlegget Dimona i Negev-ørkenen, og lekket materialet til den britiske avisa The Sunday Times.

Hemmelig storpolitikk

«Det svartner for øynene når jeg tenker på det - jeg kunne ha kommet til å medvirke til at hemmelige opplysninger av storpolitisk karakter var blitt lagt fram i Eidsivating lagmannsrett», skriver den nå 85-årige Schjødt i sin bok «Mange liv».

Schjødt giftet seg med Mossadagenten Sylvia Raphael som ble hans klient etter at hun ble dømt for medvirkning til drapet på den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki på Lillehammer sommeren 1973.

Det var Raphaels klaustrofobiske agent-kollega, dansken Dan Ærbel, som pratet som en foss etter at han ble arrestert og avhørt av norsk politi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer