- Mossad hyret «Arctic Sea»-kaprerne

Skipet skulle frakte raketter til Iran, ifølge kilder i Israel og Russland.

- MOSSAD LEIDE SMÅKJELTRINGER: Ifølge The Sunday Times hyret israelsk etterretning en gruppe småkjeltringer fra Baltikum til å kapre skipet «Arctic Sea» som skal ha fraktet raketter til Iran.Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin
- MOSSAD LEIDE SMÅKJELTRINGER: Ifølge The Sunday Times hyret israelsk etterretning en gruppe småkjeltringer fra Baltikum til å kapre skipet «Arctic Sea» som skal ha fraktet raketter til Iran.Foto: SCANPIX/REUTERS/Sergei Karpukhin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Den mystiske båten Arctic Sea hadde raketter ombord som skulle til Iran. Men dette oppdaget israelsk etterretning, som hyret kaprerne.

Det skriver The Sunday Times, med kilder både i Israel og i Russland.

Skjønte lite
Dermed oppnådde to av de fire hovedaktørene i dramaet rundt den «forsvunne» båten det de ville.

Israel sørget for at Iran ikke fikk forsvarsraketter. Russland fant etter mye om og men båten, tok kontroll over den, og fikk forhindret at våpnene ble vist fram i full offentlighet.

Tilbake sitter Iran, som ikke fikk raketter. Og framfor alt de åtte kaprerne, som alle har et kriminelt rulleblad fra Baltikum og Russland, og som etter alt å dømme aldri skjønte hvilket eventyr de var med på. De sitter nå i avhør i Moskva.

Sjørøvere ved Gotland
Versjonen er helt motsatt av den man hele tida har hevdet i Kreml.

Der sier de at båten som russiske militære fant ved Kapp Verde øyene 17. august ikke hadde noen hemmelig last, men at den ble kidnappet av sjørøvere ved Gotland, og siden forsvant. Russiske myndigheter sier at sjørøverne forlangte rundt ti millioner kroner i løsepenger.

Det var ifølge kildene til The Times S-300-raketter som ble lastet da Arctic Sea var til reparasjon i den russiske enklaven Kaliningrad, før den dro til Finland og ble lastet med den ofisielle lasten, tømmer.

Men den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad fikk tips om at raketter til Iran ble lastet på båten i Kaliningrad, og at det var tidligere militære med kontakter til kriminelle miljøer som sto bak.

Veldig pinlig
- Jeg har snakket med folk nær etterforskingen, og de har langt på vei bekreftet Mossads rolle, sier en russisk militær kilde til The Times.

En slik våpeneksport ville være ytterst pinlig for Russland, som legger vekt på å ha et godt forhold, også til Israel. President Dmitrij Medvedev ga ordre om at alt måtte sjøres for å finne Arctic Sea. Det som var viktig var å finne den før noen andre, og minst fem marinefartøyer og to ubåter ble satt inn i letingen.

Kilder i Moskva sier at Mossad etter alt å dømme spilte en viktig rolle for å organisere kaprerne, men at de aldri skjønte hva de var med på.

- Da historien om kidnapping ble kjent, var spillet over for våpenhandlerne. Russerne måtte reagere, sier en militær kilde til The Times.

Hvis S-300 rakettene hadde kommet fram til Iran, så ville det ha styrket det iranske rakettforsvaret. En israelsk forsvarskilde sier at det ville øke sjansen med 50 prosent for israelske tap ved et angrep på de iranske atomanleggene.

Etter at mannskap og kaprere ble funnet har det vært et teppe av hemmelighold rundt dem. Mannskapet, som er fra Arkhangelsk, har ikke snakket med journalister, og de åtte kaprerne vil etter alt å dømme nå drømme søtt om sin tid som småkjeltringer i Baltikum.

TØMMERBÅT: Offisielt fraktet «Arctic Sea» bare tømmer, men ifølge Sunday Times hadde skipet også S-300-raketter ombord. Foto: SCANPIX/EPA/SOVFRACHT/HO
TØMMERBÅT: Offisielt fraktet «Arctic Sea» bare tømmer, men ifølge Sunday Times hadde skipet også S-300-raketter ombord. Foto: SCANPIX/EPA/SOVFRACHT/HO Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer