Mossad-skandale

BERN: Den israelske etterretningstjenesten Mossad er i ferd med å bli skandalisert i nok en mislykket operasjon utenfor Israel. Minst en israelsk agent er arrestert i Sveits, melder sveitsisk fjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israeleren er ifølge TV-rapporten arrestert i forbindelse med en mislykket spionasjesak, der det blant annet er tatt i bruk avlyttingsutstyr. Fjernsynskanalen refererte angivelig pålitelige kilder i Bern.

Riksadvokaten i Sveits har i dag innkalt til pressekonferanse i en spionsak.

Mossad-skandale?

Etterretningskilder i Sveits opplyser at riksadvokatens pressekonferanse har forbindelse med israelske opplysninger om en ny Mossad-skandale som er under oppseiling.

Den israelske TV-stasjonen Kanal En opplyser at noen i forbindelse med en etterretningssak er blitt arrestert i «et av de mest Israel-vennlige landene i Vest-Europa».

Skjulte informasjon

Den israelske ambassaden der frykter at forbindelsene til vertslandet kan bli svekket. Andre opplysninger om den mislykkede Mossad-operasjonen blir hemmeligholdt fordi en manns liv skal være i fare.

Da Mossad-sjefen David Yatom gikk av tirsdag, var det en utbredt oppfatning at han dermed tok ansvaret for et mislykket drapsforsøk i Jordan i september. Da forsøkte to Mossad-agenter å drepe en av lederne for den militante, muslimske organisasjonen Hamas, Khaled Meshal.

Men avisa Yedioth Ahronoth skriver nå at det er den andre og siste episoden som utløste Mossad-sjefens plutselige avgang.

Feil mann


Kanal En hevder at nasjonalforsamlingens komité for hemmelige tjenester ble orientert om skandalen i Vest-Europa mandag, og at medlemmene av komiteen fikk en følelse av at Yatom forsøkte å holde opplysninger skjult for dem.
En av Mossads største skandaler i utlandet til nå, var da den marokkanske kelneren Ahmed Bouchiki ble drept på Lillehammer i 1973. Ikke bare ble flere agenter tatt i Norge, men det viste seg også at Mossad hadde likvidert feil mann. (NTB/Reuters)