Mossad-topp siktet for Bouchikhi-drapet

Den norske påtalemyndigheten har tatt ut siktelse mot Mossad-toppen Michael Harari (71) for drapet på norsk-marokkaneren Ahmed Bouchikhi på Lillehammer i 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten mener at Harari selv var i Norge og ledet drapsaksjonen, skriver VG.

Siktelsen innebærer at det vil gå ut etterlysning av Harari gjennom Interpol, med krav om utlevering til Norge. Han lever i dag et tilbaketrukket liv som pensjonist i en forstad til Tel Aviv.

De siste ti årene har Lillehammer-drapet vært gjenstand for ny og omfattende politietterforskning, som nå altså har gitt en ny utvikling i saken. Etterforskningen ble gjenopptatt etter at det ble fremsatt påstander om at Mossad fikk hjelp av nordmenn i forbindelse med aksjonen i Norge, men dette skal det ikke ha blitt funnet grunnlag for. I forbindelse med etterforskningen har det imidlertid kommet fram nye opplysninger, som knytter Harari til drapet. Ifølge VG er det blant annet funnet dokumenter i arkivet til Politiets overvåkingstjeneste (POT) som utpeker Harari som hovedmannen bak aksjonen.

I november i fjor fremsatte førstestatsadvokat Lasse Qvigstad en formell rettsanmodning overfor Israel, med krav om rettslig avhør av Harari i en israelsk rett. Kravet ble kontant avvist av Israel, med begrunnelse i rikets sikkerhet. Rettsanmodningen fra Norge vakte stor oppsikt i israelske medier.

Den norsk-marokkanske servitøren Ahmed Bouchikhi ble skutt på Lillehammer 21. juli 1973, foran øynene på sin gravide kone. Han ble forvekslet med lederen for den palestinske organisasjonen Svart September, Ali Hassan Salameh.

Siktelsen mot Harari betyr også at foreldelsesfristen for drapet på Bouchikhi løper i nye 25 år. Uten en siktelse ville saken blitt foreldet i juli i år.

(NTB)