Mossad-topp siktet for Bouchikhi-drapet

Den norske påtalemyndigheten har tatt ut siktelse mot Mossad-toppen Michael Harari (71) for drapet på norsk-marokkaneren Ahmed Bouchikhi på Lillehammer i 1973.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Påtalemyndigheten mener at Harari selv var i Norge og ledet drapsaksjonen, skriver VG.

Siktelsen innebærer at det vil gå ut etterlysning av Harari gjennom Interpol, med krav om utlevering til Norge. Han lever i dag et tilbaketrukket liv som pensjonist i en forstad til Tel Aviv.

De siste ti årene har Lillehammer-drapet vært gjenstand for ny og omfattende politietterforskning, som nå altså har gitt en ny utvikling i saken. Etterforskningen ble gjenopptatt etter at det ble fremsatt påstander om at Mossad fikk hjelp av nordmenn i forbindelse med aksjonen i Norge, men dette skal det ikke ha blitt funnet grunnlag for. I forbindelse med etterforskningen har det imidlertid kommet fram nye opplysninger, som knytter Harari til drapet. Ifølge VG er det blant annet funnet dokumenter i arkivet til Politiets overvåkingstjeneste (POT) som utpeker Harari som hovedmannen bak aksjonen.

I november i fjor fremsatte førstestatsadvokat Lasse Qvigstad en formell rettsanmodning overfor Israel, med krav om rettslig avhør av Harari i en israelsk rett. Kravet ble kontant avvist av Israel, med begrunnelse i rikets sikkerhet. Rettsanmodningen fra Norge vakte stor oppsikt i israelske medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer