Mossingene skremmes til polet

MOSS/OSLO (Dagbladet): Polet i Moss opplevde rekordbesøk og økt brennevinssalg i går. Metanolskandalen har satt sitt preg på Moss og i butikkhyllene får essensen stå urørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag for to uker siden - omtrent samtidig med at det første metanolofferet ble kjørt til sykehus med hylende sirener - hadde polet i Moss 1214 besøkende. En helt vanlig fredag.

I går var det på ny fredag, og ved stengetid kunne daglig leder Kai Gundersen opplyse at 1408 hadde kjøpt varer over disk.

Selve omsetningstallene blir ikke klare før mandag. Men ekspeditør Hege Halmøy forteller om betydelig økning i salg av brennevin:

- Det var brennevin de fleste kjøpte. Folk som vanligvis kjøper og drikker hjemmebrent eller smuglersprit, er redde. Derfor går de på polet, mener Halmøy.

Ristet på flaska

I går uttrykte flere av kundene usikkerhet og spurte om Halmøy var sikker på varene sine:

- Jeg husker spesielt én kunde, en middelaldrende mann som skulle ha ei flaske Hammer vodka. Han spurte om vi tar imot flasker i retur. Jeg forklarte at de gangene vi aksepterer flasker i retur, forlanger vi alltid kvittering og at forseglingen på flaska er ubrutt.

Halmøys kunde var ennå ikke helt overbevist. Han tok Hammer-flaska og ristet den.

- Han fortalte at urein sprit skummer litt. Først da han så at det ikke skummet i flaska, kjøpte han den, forteller Hege Halmøy.

Flere hundre liter av den metanolforgiftede smuglerspriten var blandet ut på originalflasker da alarmen gikk. I media holdt politiet blant annet fram en Hammer vodka med forgiftet innhold.

Essensen urørt

På Coop Obs ved Mosseporten gikk helgehandelen sin vante gang i går. Men til hylla med essenser var det liten trafikk:

- Vi satte fram denne esken med essenser og drinkmixere i begynnelsen av uka. Den er urørt, konstaterer ekspeditør Helen Schønningsen.

SELGER SIKKER SPRIT: Ekspeditør Hege Halmøy solgte sikker sprit til mange usikre og skeptiske kunder i går. Daglig leder ved polet i Moss, Kai Gundersen, kunne notere en kraftig økning i polfarere.