- Mosul har ikke vært roligere på mange år

Stille før stormen, tror mange av innbyggerne.

MARKEDET HOLDER ÅPENT:  Denne uka kom det bilder fra market i Mosul. Den islamske staten i Irak og Levanten nå har kontroll over millionbyen. Stemningen skal være langt over gjennomsnittet rolig. Folk røyker det de frykter kan være sin siste vannpipe, og til tross for den enorme fotballinteressen, er det framtida og ikke VM i Brasil som har innbyggernes fokus. Foto: Reuters/Scanpix
MARKEDET HOLDER ÅPENT: Denne uka kom det bilder fra market i Mosul. Den islamske staten i Irak og Levanten nå har kontroll over millionbyen. Stemningen skal være langt over gjennomsnittet rolig. Folk røyker det de frykter kan være sin siste vannpipe, og til tross for den enorme fotballinteressen, er det framtida og ikke VM i Brasil som har innbyggernes fokus. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag for nesten to uker siden falt den irakiske millionbyen Mosul «som et fly uten motor», ifølge en forretningsmann i byen. Det var organisasjonen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som kom med et overraskelsesangrep, som raskt medførte at de nå har kontrollen over enorme områder, både i Syria og Irak.

Siden den gang har mer enn en million irakere flyktet fra sine hjem, av frykt for hva som vil skje med den beryktede gruppa som ledere i byen.

- Hit, men ikke lenger Nå har en journalist i byen. Han skriver følgende på Midtøsten-nettstedet Informed Comment: «Til tross for at det er maskerte menn ved sjekkposter og utbrente militærbygg, er situasjonen merkelig rolig».

Journalisten kommer kjørende fra den kurdiske byen Erbil, og ankommer den østlige delen av Mosul. To hundre meter før bygrensa, stopper taxisjåføren:

- Som jeg sa til deg, min oppgave avsluttes her. Jeg drar ikke en centimeter til.

Journalisten, en doktor og en student går ut av bilen. De går inn i byen, som er åpen, og finner raskt en drosjesjåfør som tar dem inn i byen. Alle er sjokkert over å se hvordan byen er blitt endret: Maskerte menn bemanner den første sjekkposten, men sjåføren ber passasjerene om å slutte og bekymre seg.

Ingen VM-feber En rekke regjerings- og militærbygg er ødelagt og utbrent. Vrak av militære kjøretøy ligger i veikanten sammen med irakiske militæruniformer som soldatene kastet av seg før de flyktet byen da ISIL kom inn for halvannen uke siden.

- Forholdene i byen er litt som før 2003 (før amerikanernes invasjon av Irak, journ.anm). Alle veiene er åpne, sier drosjesjåføren, hvoretter han forteller at folk er glade for nettopp det.

Vann og elektristet er mangelvare i byen. Der kjører også en rekke maskerte menn i SUV-kjøretøy med ISILs karakteristiske svarte flagg hengende ut av vindene. Journalisten får høre at ISILs folk har delt opp byen i ulike områder. Hver del har fått en mann som sjef. Han får direkte ordre fra ISIL-sjefene.

Folk flest er bekymret og avventende. Selv om alle er ekstremt opptatt av fotball, snakker ingen om det pågående VM-et i Brasil. I stedet lurer de på hva byens framtid vil bli. De vet godt hva som har skjedd i den syriske byen Raqqa, der ISIL har hatt lengst kontroll. Herfra kommer mange rapporter om tortur, offentlige hengninger av kristne og avkutting av hender.

Frykter opprør - La oss røyke en vannpipe sammen siden dette kan bli den siste gangen vi har mulighet, sier en mann til journalisten.

Han har hørt om ISILs sigarettbål. En annen mann forteller at ISIL foreløpig ligger lavt i terrenget.

- Det er ikke noen tvil om at ISIL er imot mye her i byen. De er også nøye med at folk ikke får ha med våpen i gatene. De er redde for at folk kan gå til opprør mot dem, forklarer han.

Byen er usedvanlig stille. Markedet holder åpent, men stemningen er nervøs og avventende.

«Byen har faktisk ikke vært så rolig på mange år. Det er stille før stormen, sier mange folk», avslutter journalisten.

ISIL overtatt grensebyer I løpet av helga har den irakiske helga mistet kontrollen over sine vestlige grenser. De sunni-militante i ISIL har ifølge BBC og en rekke andre medier tatt kontroll over grensepasesringene til både Jordan og Syria. I dag har ISIL fått kontroll over den strategiske Anbar-grensa. Lørdag tok de kontroll over Qaim, som er en grenseby.

Også den strategisk viktige nordlige byen Tal Afar meldes å være under ISIL-kontroll.

STØTTE-DEMONSTRASJON:  Mandag denne uka gikk en rekke innbyggere i Mosul i tog for å vise sin støtte til organisasjonen Den islamske stat i Irak og Levanten, som tok over byen for snart to uker siden. ISIL tok i helga over en rekke byer i Irak. Foto: Ap/Scanpix
STØTTE-DEMONSTRASJON: Mandag denne uka gikk en rekke innbyggere i Mosul i tog for å vise sin støtte til organisasjonen Den islamske stat i Irak og Levanten, som tok over byen for snart to uker siden. ISIL tok i helga over en rekke byer i Irak. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer