MASSEFLUKT:  En sikkerhetsvakt sjekker at de mange hundretusen kurderne som nå er på flukt ikke har med seg våpen. Bildet er fra Nineveh-prvinsen, 40 kilometer vest for den kurdiske byen Erbil. Foto: Safin Hamed/Afp/Scanpix
MASSEFLUKT: En sikkerhetsvakt sjekker at de mange hundretusen kurderne som nå er på flukt ikke har med seg våpen. Bildet er fra Nineveh-prvinsen, 40 kilometer vest for den kurdiske byen Erbil. Foto: Safin Hamed/Afp/ScanpixVis mer

- Mosul nå er som helvete. Flammer og død overalt

Rystende historier fra kurdere som er på flukt fra islamistene i Mosul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Millionbyen Mosul «falt som et fly uten motor» i går, da et stort antall væpnede menn fra den beryktede gruppa Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) flyttet sine styrker fra Syria og inn i det nordlige Irak.

Her synes nå det militære sammenbruddet for byens sikkerhetsstyrker å være total. Av byens 1,8 millioner innbyggere skal så mange som rundt en halv million mennesker være på flukt.

- Lemlestet En av de 500 000 som har klart å komme ut av byen, er Amina Ibrahim. Hun er nå på flukt sammen med sine barn. Hennes mann døde i et bombeangrep for ett år siden.

- Mosul nå er som helvete. Det er flammer og død over alt, sier Amina Ibrahim, til telegrambyrået Reuters.

En reporter fra Reuters har sett mange døde soldater og politifolk som ennå ligger i gatene. Flere av dem skal være lemlestet.

De raske bevegelsene og organisasjonen til den ytterliggående gruppa ISIL sender nå sjokkbølger utover hele Midtøsten. Irakiske myndigheter tror de teller rundt 6000 krigere inne i Irak, men tallet kan godt være flere tusen høyere, fordi det er lett å krysse den gjennomhullede grensa til Syria.

- Spøkelser - Vi tapte Mosul denne morgenen. Hærens og politiets styrker har forlatt sine posisjoner og terroristene fra ISIL har full kontroll. Det er total kollaps blant sikkerhetsstyrkene, sier en oberst ved et et lokalt militært kommandosenter til Reuters.

Terrorgruppa ISIL er svært beryktet for å begå ekstremt voldelige handlinger, og i fjor tok til og med al-Qaida avstand til ISIL.

EKSPLOSJONER OG FLAMMER:  En rekke youtube-videoer og bilder av brennende bygninger og biler sendes nå ut fra det nordlige Irak. Dette bildet er tatt i Mosul, byen islamistgruppa ISIL nå har overtatt. Foto: Afp/Scanpix
EKSPLOSJONER OG FLAMMER: En rekke youtube-videoer og bilder av brennende bygninger og biler sendes nå ut fra det nordlige Irak. Dette bildet er tatt i Mosul, byen islamistgruppa ISIL nå har overtatt. Foto: Afp/Scanpix Vis mer

- Vi kan ikke slå dem. Vi kan ikke. De er godt trent i gatekamper, og det er ikke vi. Vi trenger en hel hær for å drive dem ut av Mosul. De er som spøkelser, de dukker opp, slår til, og forsvinner på minutter, sier en offiser til Reuters.

Ifølge al Jazeera var det 1 300 islamister som tok kontroll over Mosul natt til tirsdag.

- Det å gjenerobre Mosul kan være et militært mareritt. En urban krig fra gate til gate i en millionby vil bli et blodbad.

VOLDSOMME KAMPER: Irakiske barn sjekker ut en nedbrent bil. LIke bortenfor er voldsomme kamper mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den al-Qaida-linkede gruppa ISIL, som nå har tatt over byen Mosul. Foto: Reuters/Scanpix
VOLDSOMME KAMPER: Irakiske barn sjekker ut en nedbrent bil. LIke bortenfor er voldsomme kamper mellom irakiske sikkerhetsstyrker og den al-Qaida-linkede gruppa ISIL, som nå har tatt over byen Mosul. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer