ALDER INGEN HINDRING: 101-åringen bor i New York, og har siden han var 18 år målt både vind, temperatur og regnfall. Foto: AP/NTB Scanpix
ALDER INGEN HINDRING: 101-åringen bor i New York, og har siden han var 18 år målt både vind, temperatur og regnfall. Foto: AP/NTB ScanpixVis mer

Møt 101-åringen som har målt været hver dag i over 84 år

Begynte samme år som Pluto ble oppdaget, og Hitler utnevnte seg som SA-sjef.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Januar 1933: klart og varmt», leser 101 år gamle Richard Hendrickson fra en notatbok han har tatt vare på i flere tiår.

Notatet er ett av anslagsvis 150 000 værobservasjoner den over gjennomsnittlige værinteresserte eldre mannen har samlet gjennom et langt liv som frivillig værstatistikk-samler.

Tyrkia, Pluto og Hitler Hver bidige dag siden 1930 har den spreke 101-åringen samlet statistikk om været. Da var han bare 18 år gammel.

HENDRICKSON I 1930: Richard Hendrickson har alltid latt seg fascinere av været, sier han. Dette bildet er tatt av ham i 1930, i hjembyen i Long Island. Siden har han hjulpet det nasjonale værsenteret i USA med å samle statistikk over været. Hver dag. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix
HENDRICKSON I 1930: Richard Hendrickson har alltid latt seg fascinere av været, sier han. Dette bildet er tatt av ham i 1930, i hjembyen i Long Island. Siden har han hjulpet det nasjonale værsenteret i USA med å samle statistikk over været. Hver dag. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Har du noen gang gått glipp av en dag? spør CBS New Yorks reporter når hun møter værmannen, som før han pensjonerte seg var bonde.

- Oh no! Jeg kan ha vært litt treig da det kom en orkan, svarer han.

Og for å sette perioden Hendrickson har holdt på i perspektiv:

I 1930 ble Pluto oppdaget av amerikaneren Clyde Tombaugh. Samme året byttet Tyrkia Konstantinopel og Angora navn til Istanbul og Ankara, og Adolf Hitler utnevnte seg selv til øverste leder for Sturmabteilung (SA). 1930 var også året da skuespillerne Clint Eastwood og Sean Connery ble født.

Hele lista over andre viktige hendelser i 1930 kan du lese i faktaboksen i denne saken.

Får pris Hendrickson skal nå hedres for sin innsats for det amerikanske nasjonale værsenteret, National Weather Service. Dit ringer han og forteller om været der han bor, i Bridgehampton i New York, slik at de kan føre statistikk for området. 

- Det at informasjonen har kommet fra eksakt samme sted og på eksakt samme tid, hver dag siden 1930, er ubeskrivelig verdifullt. Det sier noe om klimaet i USA, sier Tim Morrin i National Oceanic and Atmospheric Administration NOAA til CBS.

På søndag får Hendrickson pris for sitt engasjement i Upton, Long Island.

Omlag 8 500 personer gjør det samme som ham, med unntak av at metodene hans kanskje er noe annerledes, ettersopm de ikke har endret seg på 84 år, men 101-åringen har helt klart lengst fartstid, ifølge BBC.

Selv mener han at han er verdens lykkeligste mann:

- Jeg har gjort noe for samfunnet og myndighetene, og det får meg til å følge meg litt bra inni meg, sier han til CBS New York.