Mot alle odds

I natt vil visepresident Al Gore forklare amerikanske velgere hvorfor han ikke godtar valgresultatet i Florida. Meningsmålinger tyder på at flertallet nå mener Gore bør gi seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en meningsmåling gjennomført av Washington Post og ABC News mener et klart flertall, hele 60 prosent av de 600 spurte, at Gore nå bør gi seg. Nesten like mange, 56 prosent, mener det var riktig av Florida å utrope valgvinneren før håndtellingen var ferdig i Palm Beach.

Det amerikanske aksjemarkedet åpnet med stigning i dag etter at valgstyret i Florida i natt utropte republikanernes visepresidentkandidat George W. Bush til vinneren av delstatens 25 valgstemmer. Men den lenge etterlengtede avklaringen av presidentvalget, som fant sted for nesten tre uker siden, lar vente på seg.

Tradisjonelt er ikke et amerikansk presidentvalg over før taperen har gratulert vinneren. Valgnatten ga faktisk Gore en slik gratulasjon til Bush, men trakk den tilbake bare førti minutter etterpå. Gores medarbeidere har varslet at han i kveld vil forklare hvorfor han fortsatt ikke vil gi seieren til Bush. Han holder talen sin klokka 02:55 i natt.

Selv om Gore fortsatt tydeligvis håper på opprykk i Det hvite hus har han mange odds mot seg. En ting er at flere og flere, også i hans eget parti, nå mener at han både av hensyn til sitt eget og nasjonens beste bør trekke seg. En gjennomgang av tallene viser også at det kan bli vanskelig for ham å ta igjen Bushs forsprang i Florida på 537 stemmer, selv om han kjemper til siste trevl i USAs mange domstoler.

Går rettens vei

For selv om Gore leder med rundt 300 000 stemmer på landsbasis så er det nå på grunn av USAs indirekte valgsystem stemmene i Florida, og dermed delstatens 25 valgmenn, som avgjør.

Gore-leiren går nå rettens vei for å få følgende stemmer over på sin side:

- 51 stemmer i Nassau fylke, der valgstyret bestemte seg for å stryke resultatene fra den manuelle opptellingen, og i stedet sende inn resultatene av den første maskintellingen.

- 157 stemmer fra Miami-Dade, der den manuelle opptellingen ble stanset.

- Omtrent 210 stemmer fra Palm Beach, som bare hadde timer igjen på å ble ferdig med sin gigantiske omtelling av 400 000 stemmer før fristen gikk ut. Hele omtellingen strøket.

Ikke nok

Men selv om Gore skulle vinne alle disse stemmene mangler han fortsatt over 100 stemmer. For å få dem må han gå rettens vei og tvinge valgstyrene i Miami-Dade og Palm Beach til å behandle flere grupper ugyldige stemmer annerledes. I Palm Beach ble over 10 000 stemmer forkastet.

- Men en full omtelling i Miami-Dade vil vi lett vinne nok stemmer til å vinne valget, sier Gore-rådgiver Greg Simon..

Gores advokater mener han ville fått ytterligere 800 stemmer hvis tellekorpset i Palm Beach fylke hadde regnet med 4 000 stemmesedler som ikke var helt gjennomhullet, slik de skulle være.

Riktignok gir Floridas valglover dommere store fullmakter til å avgjøre spørsmål som dreier seg om ugldige stemmer, men republikanernes advokater står nemlig klare til motsøksmål hvis demokratene går til dette skritt. Republikanerne hevder at hele 1,5 prosent av alle stemmer avgitt kan sammenlignes med de som ble forkastet i Palm Beach, og at en ny gjennomgang av disse vil være meningsløs.

I tillegg til søksmålene som dreier seg om den manuelle opptellingen i Nassau, Palm Beach og Miami Dade utkjempes det flere rettsoppgjør i juridiske bikkjemasseslagsmålet om presidentvalget.

En ankedomstol har sendt et søksmål rundt den påstått forvirrende stemmeseddelen i Palm Beach, der mange velgere mener de feilaktig har stemt for Buchanan i stedet for Gore, til delstatens høyesterett. Det er usikkert når retten vil behandle denne saken. Fredag vil USAs Høyesterett avgjøre hvorvidt omtellingene for hånd i Florida i det hele tatt skulle blitt tatt med.

GUDS HÅND: Al Gore og kona vinker til skuelystne etter gudstjeneste i Virginia i går
MED VANTRO: Valgmedarbeidere i Palm Beach ser delstasminister Katherine Harris slå en strek over deres håndtelling av 400 00 stemmer. Opptellerne manglet bare noen få timer på å bli ferdige da Harris utropte Bush til vinneren.
IKKE GI DEG! Ni år gamle Jonathan Cespedes (v) og hans sju år gamle kamerat Jeffery Cespedes holder valgvake for Al Gore utenfor lokalene der stemmene i Palm beach ble telt på nytt - til ingen nytte.