Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møt amish-folket

De lever som på 1800-tallet, hater homser, elsker Jesus og stemte på George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WINEBURG, Ohio (Dagbladet): Mellom 300 000 og 500 000 svært konservative kristne holder til i delstaten Ohio - som George W. Bush knepent vant, og avgjorde at han ble president i en ny fireårsperiode.

De mest ytterliggående er amish-folket. En sær kristen sekt som lever i en annerledes verden. Ikke kan de kjøre bil, ikke har de strøm og ikke kan de se på tv. Det er i strid med Guds ord. De er imot enhver form for vold. Ingen av dem tjenestegjør i militæret. Barna deres går på egne amish-skoler i åtte år. Da er det slutt på skolegangen og de må jobbe på jordene.

ET MØTE MED

amish-folket er som en reise flere hundre år tilbake i tid. De er ikke direkte uvennlige, men kontant avvisende. Amish-folket er annerledes enn andre religiøse. Ikke evangeliserer de, og de vil være for seg selv.

De har heller ikke pleid å stemme når det er valg, men i år gikk de sammen med andre ytterliggående kristne og støttet George W. Bush. Og det var de kristne sektene som til slutt avgjorde valget. Bush vant Ohio med 136 483 flere stemmer enn John Kerry.

Amishene, mennonittene og de andre svært konservative kristne stemte på Bush. Ekteskap mellom homofile fikk dem til å mobilisere.

-  BIBELEN SIER AT

det er galt. Ekteskapet er for mann og kvinne. Derfor måtte vi stemme. Homofilt ekteskap er ikke rett, sier biskop Joseph til Dagbladet.

Den 43 år gamle Joseph, som ikke ønsker å fortelle etternavnet sitt, er valgt som biskop for amish-folket i Wineburg, Ohio.

Verken han eller andre som tilhører amish-folket ønsket først å snakke med Dagbladet, men etter å ha tenkt seg om er biskopen villig til å svare på noen få spørsmål.

FAKTA

Amish-sekten

Amishene er en utløper av baptistene. Mens menonittene holdt til i Nederland, hutterittene i Østerrike, hadde amishene sitt utspring i Sveits. Menighetene ble grunnlagt på 1500-tallet. Grunnleggeren var Jacob Amen, som var en del av sveitserbrødrene.

På 1700-tallet følte de seg trakassert og forfulgt i Sveits og i 1727 reiste de første amishene til USA.

Amishene bruker ikke moderne hjelpemidler. Strøm, bil, telefon og andre moderne oppfinnelser er ifølge amishene i strid med Guds ord.Amishene er mot enhver form for vold. Ingen av dem kan tjenestegjøre i militæret.

Amishene mener de er de eneste som lever etter Guds ord. De skal leve direkte etter Bibelen.Amishene holder til i de tre delstatene Pennsylvania, Ohio og Indiana. Ei mindre gruppe bor i Ontario i Canada.

Det skal være rundt 100 000 amisher i verden i dag.

-  Jeg har egentlig ikke tid, jeg må jobbe, sier biskopen.

Så trekker han på det, tenker seg litt om, og lar seg aller nådigst overbevise om at det ikke skader med noen få minutter.

-  Er det riktig at amishene i år stemte ved presidentvalget?

-  Ja, mange av oss valgte å stemme. Vi bruker ikke å gjøre det. Vi er opptatt med vårt.

-  Hvorfor stemte dere?

-  I år var det et viktige moralsk spørsmål som vi kunne påvirke. Ekteskapet skal være mellom mann og kvinne, sier Joseph.

Han folder hendene, ser litt bort. Trekker pusten før han lar blikket feste seg:

-  Gud er konservativ. Vi er konservative. Da var valget ikke vanskelig. Jeg kan ikke tro at noen av våre kunne stemme på demokratene som vil la homofile få gifte seg, sier han.

-  Betyr det at spørsmålet om homofilt giftermål gjorde at dere stemte på Bush?

-  Ja! Det var nødvendig for oss å stemme. Vi kunne ikke la det skje, derfor støttet vi Bush. Han er konservativ og det er vi også.

-  Er ikke spørsmål som abort og stamcelleforskning viktigere moralske spørsmål enn homofilt ekteskap?

-  Nei! Spørsmålet om homofilt ekteskap er uten tvil viktigst. Det strider mot Bibelen og Guds ord. Det er galt. Selvfølgelig kan det finnes andre spørsmål som for noen er viktigere. Men for meg og mitt folk var det ingen tvil om hva som var og er viktigst, sier biskop Joseph.

-  Betyr ingen av de andre temaene i valgkampen som krig, økonomi, sosial sikkerhet, utdannelse og jobber noe når dere stemte?

-  Vi er konservative. Gud er konservativ og Bibelen sier det er galt når mennesker av samme kjønn skal gifte seg. Derfor støttet vi Bush.

-  Kan vi få lov til å ta et bilde av deg?

-  Nei! Vi vil ikke at fokuset skal ligge på en person. Vår sjel skal til Gud og skal få være i fred, svarer biskopen lettere irritert.

SAMTALEN ER SLUTT

, biskop Joseph ville ikke snakke mer. Han liker tydeligvis ikke å snakke om homofile, det passer ham ikke. Og det gjorde det ikke bedre at vi ville ta bilde av ham.

Dagbladet møtte flere amish-folk, mennonitter og andre kristne sekter på landsbygda nord i Ohio.

Og det er overhodet ingen tvil om hva de mener om demokrater, liberale og andre som etter deres mening ikke har sin tro i orden.

-  Dere er nå på bondelandet. Her har vi verdier, sier Zach Lindeman (19) som selger bibler billig på et fabrikkutsalg.

-  Jeg kjenner ingen som synes det med homoekteskap er greit, sier Zach.

En eldre dame, som jobber på Behalt, Amish & Mennonite Heritage Center - et slags informasjonssenter - utenfor byen Berlin i Ohio, gjentok flere ganger hvor konservativ hun var og hvor viktig og godt det er at Gud var konservativ. Men hun ville ikke fortelle hva hun het og om det ikke var selve syndfloden som kom, reagerte hun krast da hun fikk spørsmål om homser og abort, før hun svarte kort, men konsist:

-  Det finnes syndere overalt.

HOMOFOBI: Zach Lindeman vil vie livet sitt til Gud. Nå selger han bibler på billigsalg i Ohio. - Vi kan ikke stemme på demokratene, de er for at homofile skal gifte seg, sier den hode rystende 19-åringen.
HØYREVRIDD: Klistremerker med slagord som «Keep Right - With God» (hold til høyre - med Gud) og «Real men love Jesus» (ekte menn elsker Jesus) er populære i deler av Ohio.
SJELEFRYKT: Amishene nekter å la seg avfotografere. - Vår sjel er opptatt av Gud, og skal ikke besudles av fotografier, sier biskop Joseph. Den sære kristne sekta kjører rundt med hest og vogn og lever et veldig annerledes liv.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media