Mot Ap-styrt sametingsråd

Det går mot en mindretallsregjering i Sametinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot en mindretallsregjering med Arbeiderpartiet i Sametinget når NSR ikke fremmer forslag på nytt sametingsråd.

- Slik situasjonen ble, klarte vi ikke å komme fram til noen avtale med Norske Samers Riksforbund (NSR) som sikrer et flertallsstyre. Da må vi ta ansvar, og det er vi beredt til å gjøre, sa Aps gruppeleder i Sametinget Egil Olli til NTB like før plenumsmøtet skulle settes onsdag morgen.
Trakk seg
Klemmet Erland Hætta i NSR bekreftet tidligere på dagen overfor sameradioen at partiet ikke kommer til å fremme forslag på nytt sametingsråd etter det dramatiske møtet tirsdag der sametingspresident Aili Keskitalo fra NSR trakk seg.

Ifølge NRK blir Olli ny sametingspresident med Marianne Balto (Ap) som visepresident.

- Det er mange grunner til at vi ikke klarte å få til enighet om et flertallsstyre. Å styre i mindretall er en utfordring og ikke den beste måten å styre et parlament på. Nå må vi prøve å gjøre det beste ut av det, sier Olli til NTB.

Han legger til at Ap og NSR må finne fram til en samarbeidsform.

- De to største gruppene må finne en plattform. Vi har samarbeidet om store saker tidligere. Så selv om rollene nå byttes om, må det være mulig å fortsette i den samme tonen og fortsatt samarbeide.


Svekket omdømme
Olli mener det blir en utfordring å bygge opp Sametingets omdømme.

- Når det blir mye indre splid i et organ er ikke det noe som styrker institusjonen. Men Ap har politisk ryggrad og en organisasjon som sikrer at vi kan gjenoppbygge Sametingets omdømme.
(NTB)

EN GÅR, EN KOMMER: I går gikk Aili Keskitalo (t.v.) av som sametingspresident. Mest sannsynlig overtar Aps gruppeleder, Egil Olli. Foto: SCANPIX
EN GÅR, EN KOMMER: I går gikk Aili Keskitalo (t.v.) av som sametingspresident. Mest sannsynlig overtar Aps gruppeleder, Egil Olli. Foto: SCANPIX Vis mer