Møt Arves mamma på nettet

Sønnen Arve ble jaget i Sogndalselva av rasister. Mammaen hans vil at du skal ta avstand fra rasisme. Møt Kari Beheim Karlsen på nett mandag klokka 15.30.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er forferdelig å ikke vite hva han tenkte eller hvor lang tid det tok, sier Kari Beheim Karlsen. Hun snakker om sønnen Arves død. Ropte han om hjelp? Hva tenkte han? Hvor lang tid tar det å drukne?

I april 1999 ble Arve trukket opp av Sogndalselva. Han ble jaget av gutter som tidligere hadde skadet og truet ham. Sannsynligvis var han vettskremt da han prøvde å flykte fra forfølgerne. Det siste han hørte, var «Drep ham, drept den lille negeren!».

- Jeg tenker mye på hvordan han havnet i elva, sier Kari.

En mørkhudet sogning

Arve var adoptert og mørk i huden. Det skilte ham fra de andre ungene. Men han var norsk, vokst opp med de samme programmene på barne-tv og den samme brede sogne-dialekten som alle andre barn i området.

Noen la mer vekt på forskjellene enn på likhetene. Etter to måneder på videregående skole, sluttet Arve. Han ble mobbet av nye klassekamerater. Rektor lot Arve slutte på skolen i stedet for å ta mobberne: De ble beskyttet. Det ble til og med inngått en avtale om å holde mobbingen hemmelig. Det neste halvåret fortsatte mobbingen. Fortsatt grep ingen inn.

Til slutt jaget to gutter Arve i elva fordi han hadde mørk hud. De to er tiltalt for vold og trusler, men ikke for å ha forårsaket Arves død. De er heller ikke tiltalt for rasisme.

- Jeg gjenopplevde Arves død da jeg hørte om Benjamin, sier Kari. Hun har tenkt mye på hvorfor noen mobber på grunn av hudfarge.

- Jeg skjønner det ikke. Jeg skjønner ikke at ikke alle er like mye verdt. Rasisme er å skape frykt, redsel og usikkerhet. Arve ble trakassert og var redd, sier hun.

På mandag kveld viser TV2 dokumentaren \'Funnet i elva\', om Arves død og om hvordan lokalsamfunnet reagerte etterpå. Men først kan du møte Kari Beheim Karlsen her på nett klokka 15.30. Send inn dine spørsmål nå.

MISTET SØNNEN: Kari Beheim Karlsen.
MINNET ARVE: Venner og familie ved stedet der Arve Beheim Karlsen ble funnet druknet.