Mot blodbad i Midt-Østen

Minst en israeler og en palestiner er drept i nye sammenstøt i dag. Faren for nye blodbad øker, og palestinerne krangler om de vil være med på nye fredsforhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Madeleine Albright ringte Yassir Arafat i natt for å undersøke mulighetene for å få partene til forhandlingsbordet. Arafat ville angivelig gjenoppta fredsforhandlingene, men dette blir avvist av palestinske kilder.

- Dette er en politisk bløff, sier en palestinsk kilde i Kairo, som ønsker å være anonym. Forhandlinger blir bare gjenopptatt når Israel har innfridd avtalen fra Sharm el-Sheikh om å trekke israelske styrker ut av palestinske byer, sier den palestinske kilden.

Fatah-fraksjonen, den største grupperingen innen den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, sa klart fra at gruppen vil ta en grufull hevn for drapet på fire palestinere i Gaza dagen før.

Fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne har ligget brakk siden 28. september, da det palestinske opprøret startet. Denne oppstanden har så langt krevd minst 258 menneskeliv, for det meste palestinske.

Frykter storangrep

De forente arabiske emirater har lovt økonomisk støtte til det palestinske opprøret, og vil legge 150 millioner dollar (over 1,4 milliarder kroner) på bordet. Pengene skal gå inn i to fond på til sammen 1 milliard dollar, som det arabiske toppmøtet forrige måned opprettet til støtte for palestinernes opprør.

Den palestinske ledelsen tar nå sine forholdsregler i frykt for en israelsk invasjon av områder som er under palestinsk kontroll i Gaza og på Vestbredden.

(Dagbladet.no/NTB-Reuters-AFP)

EKSPLOSJON: Minst en israeler ble drept og flere såret i en eksplosjon på Vestbredden i dag.