Mot braknederlag for Kongresspartiet i India

Det regjerende Kongresspartiet ser ut til å ha tapt fire av fem delstatsvalg i India. Nederlagene reiser spørsmål om partisjef Rahul Gandhis politiske framtid.

TAPER: Magien har fordampet for lederen i Kongresspartiet i India, Rahul Gandhi, som her taler til tilhengere i Jewar i delstaten Uttar Pradesh.  Det går mot et sviende nederlag i det som har være dynastiet Nehru-Gandhi sin politiske hjemmebane. Foto: PRAKASH SINGH/AFP/SCANPIX
TAPER: Magien har fordampet for lederen i Kongresspartiet i India, Rahul Gandhi, som her taler til tilhengere i Jewar i delstaten Uttar Pradesh. Det går mot et sviende nederlag i det som har være dynastiet Nehru-Gandhi sin politiske hjemmebane. Foto: PRAKASH SINGH/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW DELHI: I den politisk viktige delstaten Uttar Pradesh, nord i landet, ligger Gandhis parti an til en ydmykende fjerdeplass. Rahul Gandhi, et skudd på stammen i det politiske dynastiet Nehru-Gandhi, har drevet intens valgkamp for å gjenreise partiet i denne delstaten, som har vært dynastiets hjemmebane.

Men i stedet så det sosialistiske partiet Samajwadi ut til å vinne i Uttar Pradesh. I Uttarakand i nord lå Kongresspartiet og det høyreorienterte BJP side om side, og det ble også meldt om et jevnt oppgjør i Goa på vestkysten.

Manipur I Punjab i nordvest lå Gandhis parti på andreplass bak det regionale partiet Akali Dal. Den eneste delstaten der Kongresspartiet så ut til å gå mot seier, var i Manipur i nordøst der BJP kan bli tvunget til å gi fra seg makta.

- Valgene har vært en katastrofe for Kongresspartiet, og en enda større katastrofe for Rahul Gandhi og Gandhi-familien. De hadde regnet med suksess i disse valgene, og på seier i minst fire av de fem delstatene, sier analytikeren Amulya Ganguli.

- Men resultatene er de stikk motsatte av det Kongresspartiets ledere hadde håpet på. Dette viser at det ikke lenger er noen karisma, noen spesiell utstråling, knyttet til Gandhi-familien, sier Ganguli til nyhetsbyrået Reuters.

Partiet Dynastiet Nehru-Gandhi og Kongresspartiet har styrt India gjennom mesteparten av landets 65 år lange historie som uavhengig nasjon. Partiet sitter også i dag i regjeringsposisjon i New Delhi, men opposisjonspartiet BJP håper å vinne valget på ny nasjonalforsamling i 2014.

Muligheten for en BJP-seier vil øke, hvis statsminister Manmohan Singh og hans regjering ikke greier å sette ny fart i den indiske økonomien. Veksten har falt til under 7 prosent per år, og regjeringen sliter med å få gjennomført reformer.

Inflasjonen er høy, og regjeringa har også vært rammet av en serie korrupsjonsskandaler. Indiske kommentatorer er enige om at Kongresspartiets nederlag i delstatsvalgene må oppfattes som en kraftig advarsel til Rahul Gandhi fra velgerne.

(NTB)

FEIRER: Tilhengere av det vinnende partiet, sosialistiske Samajwadi, feirer. Foto: REUTERS/SCANPIX
FEIRER: Tilhengere av det vinnende partiet, sosialistiske Samajwadi, feirer. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer