Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot braknederlag for republikanerne i USA

Demokratene ligger an til å vinne klart flertall under neste måneds kongressvalg i USA, viser en ny meningsmåling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokratene ligger an til å vinne klart flertall under neste måneds kongressvalg i USA, viser en ny meningsmåling.

55 prosent sier at de vil gi sin stemme til demokratene, mens bare 37 prosent sier at de vil stemme på republikanske kandidater, viser målingen som er utført for Newsweek.

57 prosent av amerikanerne er lite fornøyd med jobben president George W. Bush gjør, og hele 67 prosent mener utviklingen går i gal retning i USA.

65 prosent av de spurte mener også at USA er i ferd med å miste grepet i Irak, og 31 prosent sier at Irak-krigen vil være avgjørende for hvordan de stemmer under kongressvalget.

52 prosent av de amerikanske velgerne mener at en gransking av hvorfor Bush ledet landet ut i krig bør gis høyeste prioritet.

28 prosent mener også at Bush bør stilles for krigsrett, 23 prosent mener at dette bør ha noe lavere prioritet mens 44 prosent mener at han ikke skal stilles for krigsrett.

Newsweek-målingen viser også at republikanerne har mistet oppslutning blant sine kjernevelgere, landets hvite protestanter.

Mens 74 prosent av denne gruppen ga sin stemme til Bush i 2004, er andelen som nå sier at de vil stemme på republikanerne nede i 60 prosent.

Er de troende i ferd med å miste troen, spør Newsweek i en kommentar til målingen.

Blant hvite katolikker sier 44 prosent at de vil stemme på demokratene, mens 42 prosent sier at de vil stemme på republikanerne.

(NTB)