Mot brakseier for Nasjonal Front

Marine Le Pen og hennes høyrepopulistiske parti Nasjonal Front gjør et brakvalg i Frankrike.

VALGVINNER:  Marine Le Pen og det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front ser ut til å gjøre et brakvalg i regionalvalget i Frankrike.
Foto: Nikolai Jakobsen/Dagbladet
VALGVINNER: Marine Le Pen og det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front ser ut til å gjøre et brakvalg i regionalvalget i Frankrike. Foto: Nikolai Jakobsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare tre uker etter at terroristene slo til i Paris, er det regionalvalg i Frankrike. De foreløpige resultatene tyder på at det høyrepopulistiske partiet til Marine Le Pen er på vei til å gjøre et brakvalg.

Internasjonale nyhetsbyråer melder om at Nasjonal Front ligger han til å få mer enn 30 prosent av stemmene, og partiet ligger han til å bli størst i seks av 13 regioner.

Ved 20.45 tiden i kveld meldte nyhetsbyrået AFP at Nasjonal Front ligger an til å få over 40 prosent av stemmene i både sørøst og nord Frankrike.

Selvsikker
Og det var en selvsikker partileder som møtte mediene etter at hun hadde avgitt sin stemme i Henin-Beaumont like ved den kjente ferjebyen Calais i Nord-Frankrike.

- Framtida er i hendene på velgerne. Mange har sett oss i aksjon både i Frankrike og i EU-parlamentet, og jeg tror det er grunnen til at flere og flere vender seg mot oss, sa partileder Marine Le Pen.

Hun lå an til å få hele 41 prosent av stemmene i regionen le Nord-Pas-de-Calais.

Hennes niese Marion Marechal-Le Pen (25) som er Nasjonal Fronts toppkandidat i regionen  Provence-Alpes-Cote d'Azur ser også ut til å ha gjort et veldig godt valg. De foreløpige tallene viser at niesen også får over 40 prosent av stemmene.

Terror
- Etter angrepene 13. november har vi sett en klar økning i støtten til Nasjonal Front, sier analytiker Jerome Forquet i meningsmålingsinstituttet IFOP til nyhetsbyrået Reuters.

Like før klokka 22.00 i kveld søndag, lå Nasjonal Front og Marine Le Pen an til å få hele 30,8 prosent av stemmene. Nicolas Zarkozy og republikanerne ser ut til å få 27,2 prosent, mens president François Hollande og sosialistene ikke får mer enn 22,7 prosent.

130 drept Nasjonal Front har hatte økende tilslutning de siste månedene, og det synes klart at partiet har fått økt oppslutning på grunn av flyktningkrisa i Europa. Flere valgeksperter var likevel klare på Nyhetskanalen France 24 i kveld, at terrordramaet i Paris har ført til brakvalget.

130 mennesker ble drept, da flere islamske terrorister slo til i Paris fredag den 13. november.

Selv om valgresultatene foreløpig ikke er klare, er valgekspertene entydige i at Le Pen og Nasjonal Front har gjort et overraskende godt valg.

POPULÆR:  Vise-president Marion Marechal-Le Pen i Nasjonal Front og niesen til partileder Marine Le Pen ser ut til å få over 40 priosent av stemmene i regionen Provence-Alpes-Cote d'Azur. Foto; Boris Horvat, AFP
POPULÆR: Vise-president Marion Marechal-Le Pen i Nasjonal Front og niesen til partileder Marine Le Pen ser ut til å få over 40 priosent av stemmene i regionen Provence-Alpes-Cote d'Azur. Foto; Boris Horvat, AFP Vis mer