Mot bunnen

VÅLER/OSLO (Dagbladet): Statsminister Kjell Magne Bondevik stuper på målingene. Bare 19 prosent av velgerne synes Bondevik gjør en god jobb som statsminister. Ingen annen statsminister har opplevd samme popularitetsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På sitt mest populære kunne Bondevik måle seg med tallene til tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland.

Da Bondevik ivrig og optimistisk ledet sentrumsregjeringen i 1998, var det hele 60 prosent som mente han gjorde en god jobb.

I Bondevik II-regjeringen går det fra vondt til verre: I mai mente 26 prosent at Bondevik gjorde en god jobb. Nå er han nede på 19 prosent.

Trøsten får være at Jens Stoltenberg har scoret lavere: Høsten 2000 fikk daværende statsminister Stoltenberg bare 14 prosent på denne spesielle målingen fra MMI. Det var til gjengjeld historisk bunnmål.

Nå, et drøyt år etter at Bondevik II-regjeringen så dagens lys, trekker velgerne på skuldrene av statsministeren. 55 prosent mener han gjør en middels jobb, 21 prosent mener han rett og slett gjør en dårlig jobb.

Og det kan bli verre. Bondevik selv regner med mer kritikk og misnøye etter at statsbudsjettet er lagt fram på torsdag til uka.

Vil vise styrke

Bondevik, som ledsaget av fru Bjørg i går besøkte flere kriserammede kommuner i Hedmark og Oppland, lar seg ikke synlig påvirke av velgernes misnøye med ham, og griper tak i et slags lyspunkt.

- Dette er vel rimelig bra, det er tross alt et mindretall som mener jeg gjør en dårlig jobb. Men en statsminister kan ikke la seg styre av slike popularitetsmålinger. En statsministers styrke vil vise seg i krevende tider. Det har vi nå. Og da er det ikke så lett å bli populær. Jeg styrer ut fra det jeg mener er landets beste, og ikke ut fra hva som er populært. Jeg vil vise styrke, sier Bondevik til Dagbladet.

- Tror du statsbudsjettet vil bidra til å gjøre deg mer populær?

- Det får tida vise. Det vil nok bli en del skrik og skrål. Kanskje blir jeg enda mer upopulær. Men hvis vi klarer å styre landets økonomi og bremse presset på krona, vil kanskje folk bli mer tilfredse etter hvert. Det budskapet som går igjen på stedene jeg har besøkt i dag, er problemene med høy kronekurs. På disse traktene er det en del eksportbedrifter som rammes av det. Så vi arbeider nå med et statsbudsjett som skal dempe kronekursen, sier Bondevik.

Kristin og Hagen best

Av partilederne er det åpenbart SV-leder Kristin Halvorsen som i velgernes øyne gjør den beste jobben som partileder. Hele 73 prosent av velgerne mener Halvorsen gjør det godt som leder, bare fem prosent sier hun gjør en dårlig jobb. Som en god nummer to kommer Frp-leder Carl I. Hagen, med 69 prosent.

- Det henger jo sammen med at Hagen surfer på en bølge, mens regjeringspartiene sliter. Det er lett å bli populær når man kan dele ut goder til alle.

- Så Hagen burde kanskje tas inn i regjeringen for å gjøres ansvarlig?

- Nei, det er ikke aktuelt for oss. Vi vil bidra til å sikre at landet styres støtt, sier Bondevik.

DISTRIKTSSTØTTE: Statsminister Kjell Magne Bondevik besøkte i går eksportbedrifter som sliter på grunn av høy kronekurs. Han lovet et statsbudsjett som skal dempe presset på krona En kommisjon skal nå se på distriktspolitikken.