Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot dødt løp

Skjerpet Bush forsvarte seg mot Kerrys kjølige angrep. Men holder det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se hele debatten her (BBC)

  (Dagbladet.no): Nattens andre valgdebatt mellom President George W. Bush og utfordrer John Kerry fører til krangel om hvem som vant. Debatten i St. Louis ble ledet av folket selv, der publikum fikk stille spørsmålene. Og det var formen Kerry hadde mest å tjene på for å kvitte seg med stempelet som distansert og ufolkelig aristokrat.

  De republikanske og demokratiske valgkampleirene hevder hver på sin side at sin mann var best. Kanskje ikke overraskende. Det som neppe kan krangles om var at Bush var betraktelig skjerpet etter sin dårlige prestasjon under den første debatten i Miami. Men Kerry lot seg ikke skremme.

  De første meningsmålingene gjort av tvstasjonen CNN og avisa USA Today gir Kerry en ørliten seier som drukner i målingens egne feilmarginer. Av de drøye 500 spurte mente 47 prosent av Kerry var best mens 45 prosent mente Bush var best.

  Dødt løp


  Men målingen viser også en klar framgang til Kerry i det det hele handler om - å vinne velgere. Nå er det dødt løp - 49 prosent mot 49 prosent mellom de to kandidatene i den samme meningsmålingen. Selv om de samme marginene spiller inn, har Kerry dermed tatt inn de fire-fem prosentpoengene som har skilt dem siden den siste debatten.

  Og det er ikke fritt for at det kan bli viktig i tiden fram mot valget. Kerry er i ferd med å slå sprekker i det bildet motstanderne har tegnet av ham - en stiv, aristokratisk voksdukke distansert fra den vanlige mann i gata.

  I de to tv-debattene til nå har Kerry fått vist seg for det amerikanske folk. Og mens Bush i natt tidvis var i overkant ivrig og i forsvarsposisjon, framstod Kerry rolig, kjølig, og klar - og langt i fra vinglete slik Bush-leiren beskylder ham for å være.

  - Vingler ikke


  - Jeg er ingen flip-flopper - jeg er ingen wishy-washer, tordnet Kerry mot det som har blitt Bush sitt hovedargument mot ham - at han skal være vinglete i sin politikk, både om Irak, patriotlovene, abort, og økonomi.

  «Det var Kerry som var på offensiven på temaer som skattelette mens en er i krig, import av reseptbelagte medisiner, det voksende budsjettunderskuddet, sikkerhet, beslutningsgrunnlaget for krig i Irak, og de nedslående forholdene på slagmarken som han sa har ført til en 'bakdørsverneplikt' av landets reservestyrker og nasjonalgarde», skriver New York Times.

  - I førersetet


  «Kerry virket generelt mer i førersetet under sine uttalelser, mer sikker i sin væremåte og adferd, og mer motivert til å nå fram på tvers av partitilhørighet da han påkalte lederevnene til Ronald Reagan og Dwight D. Eisenhower og snakket om viktigheten av å få budsjettbalanse. Bush virket mer bekvem med å snakke til sine konservative velgere», kommenterer avisa.

  Avisa Washington Posts kommentatorer er mer tvilende til hvilken effekt TV-debattene har, men erkjenner at de to kandidatene praktisk talt står helt likt på meningsmålingene. Først og fremst på grunn av Bush sin dårlige prestasjon i den første duellen i Miami.

  Også tv-stasjonen ABC News tok pulsen på dagens debatt. Der mente 44 prosent av seerne at Kerry var best mens 41 prosent mente Bush gjorde best figur. 50 prosent hadde stemt Kerry hvis valget var i dag, mens 48 prosent hadde gitt Bush sin stemme.

  Man skal ikke undervurdere det som er i ferd med å skje. Det er ikke lenge siden de fleste politiske kommentatorer hevdet å slå Bush ville bli nær sagt umulig for den til da mer eller mindre uprofilerte og anonyme senatoren fra Massachusetts, John Kerry. Nå begynner folk å kjenne ham fordi de ser ham snakke direkte til folket via TV-skjermene. Og marerittet for Bush-leiren er at stadig flere liker det de ser.

  Du kan lese hele debatten i tekstform på CNNs sider her.

KONTROLL: John Kerry hadde kontroll i nattens debatt, der president Bush gjorde bedre enn sist.
TAPER TERRENG: Mer skjerpet - men kanskje litt for ivrig. Bush i forsvarsposisjon under nattens debatt som beskrives som en kamp mellom to sirklende hankatter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media