Mot dystert toppår for dødsbakterie

Hittil i år har de fryktede streptokokk A-bakteriene krevd åtte menneskeliv. Statens institutt for folkehelse frykter et dystert dødsår og ber folk være oppmerksomme på symptomer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Situasjonen er dyster. Så langt i år har vi fått melding om 82 tilfeller av alvorlig sykdom forårsaket av streptokokk A-bakterier. Det er over dobbelt så mange som i fjor. Vi frykter at 1998 vil bli et historisk toppår, sier Viggo Hasseltvedt, overlege i Folkehelsa.

Bakterienes siste dødsofre er to menn fra Telemark. Den ene, en 49 år gammel skiensmann ble lagt inn på sykehus søndag i forrige uke, skriver Telemarksavisa. Da hadde bakteriene spist opp kjøttet på armen og deler av brystet hans. Det ble ordnet med operasjons umiddelbart, men det var for seint. Mannen døde på operasjonsbordet.

- To dødsfall på to dager. Det er uhyggelig og tvinger oss til å være spesielt oppmerksomme, sier Leif Apelland, avdelingsoverlege på Telemark sentralsjukehus.

Så langt i år er ni mennesker angrepet av de grufulle kjøttetende bakteriene, mot 18 i hele fjor.
De hissige streptokokk A-bakteriene sprer seg svært raskt. Blir du først angrepet er det helt avgjørende at du kommer under behandling så raskt som mulig. Oppdager du følgende symptomer bør du straks komme deg til lege:

  • hevelse og rødme som sprer seg
  • smerter og ømhet i disse områdene
  • feber
  • hvis du føler deg dårligere enn vanlig