- Mot en hard landing for norsk økonomi

Kredittilsynets direktør mener bankene må få litt tid på seg før utlånsrentene kan settes ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det går mot en hard landing for norsk økonomi etter finanskrisen, tror Kredittilsynets direktør. Han mener bankene må få litt tid på seg før utlånsrentene kan settes ned.

Flere eksperter har hevdet at Norge trolig vil få en myk landing i økonomien i kjølvannet av finanskrisen.
Men i den åpne høringen om finanskrisen i Stortinget torsdag, understreket Kredittilsynets sjef, Bjørn Skogstad Aamo, at gjeldsveksten de siste årene har vært stor i Norge. På fem og et halvt år har samlede boliglån økt med 126 prosent. I samme periode steg bruttonasjonalproduktet i Fastlands-Norge med 47 prosent.
- Risikoen for en hard landing i økonomien er blitt større. Det er en utfordring samfunnet er nødt til å håndtere, sa han.

Ned mot jul

Kredittilsynets sjef mener bankene må få tid på seg før de setter ned sin rente til lånekundene:
- Bankene må ha en fornuftig inntjening. Marginene har vært under press, og blir de for små, går det ut over evnen til å gi lån. I en situasjon der pengemarkedsrenten kan fly opp og ned med 1 prosentpoeng i løpet av én dag, og bankene er pålagt å varsle renteendringer seks uker i forveien, må en ha forståelse for at bankene holder litt igjen. Vi må gi bankene noe tid, sa Skogstad Aamo

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sier til NTB at han tror bankene vil sette ned boliglånsrenta fram mot jul:
- Det er bankene selv som må avgjøre dette spørsmålet. Bankene har slitt i pengemarkedet, men de siste dagene har vi sett at det har løsnet litt og at bankene har begynt å låne litt av hverandre igjen, sier Gjedrem.

- Solide banker

Til tross for stor uro i de internasjonale finansmarkedene, vil de aller fleste bankene i Norge gå med overskudd også i tredje kvartal, viser en fersk situasjonsrapport fra Kredittilsynet. Konklusjonene bygger på svar fra 137 av 138 banker som Kredittilsynet har spurt for å få et inntrykk av hvordan finanskrisen har påvirket Norge. Bare én bank unnlot å svare, nemlig islandske Glitnir.

- Bortsett fra åtte-ti som er små og nystartet, vil alle banker vise et overskudd også i tredje kvartal. Bildet er at soliditeten i banksystemet er gjennomgående god. Vi vil ikke se tap som på 1990-tallet, sa Skogstad Aamo.
Han la til at konkurranse fra internasjonale banker har ført til at betingelsene for lånekunder er gunstigere enn man kanskje har fått inntrykk av i mediene.
- Det er ikke slik at bankene tjener veldig mye på sine boliglån, sa han.

- Ikke over
Høyres nestleder Jan Tore Sanner og Venstre-leder Lars Sponheim mener høringen med Skogstad Aamo, sentralbanksjef Svein Gjedrem og finansminister Kristin Halvorsen (SV) viste alvoret i situasjonen som er oppstått i Norge som følge av finanskrisen. Samtidig mener de også at innleggene fra de tre var beroligende.

- Det er veldig bra at hele Norge med denne høringen har kunnet komme på innsiden av de resonnementene som er blitt gjort underveis i denne krisen, sier Sponheim til NTB.
- Det er slått fast at bankene er solide, men samtidig er det klart at krisen ikke er over. Vi må leve med stor usikkerhet en god stund ennå, og vi må regne med fall i den økonomiske veksten og stigende ledighet. Og vi har ikke fått noe svar på hvorfor ikke regjeringens tiltakspakke kom før, sier Sanner til NTB.

- Regjeringen startet arbeidet med tiltakspakken før opposisjonen etterlyste ytterligere tiltak, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV) til NTB.
ALVORSTYNGET: Fra venstre sentralbankjef Svein Gjedrem, finansminister Kristin Halvorsen og Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Kredittilsynet, svarte torsdag på spørsmål under en åpen høring i Stortingets regi. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
ALVORSTYNGET: Fra venstre sentralbankjef Svein Gjedrem, finansminister Kristin Halvorsen og Bjørn Skogstad Aamo, direktør i Kredittilsynet, svarte torsdag på spørsmål under en åpen høring i Stortingets regi. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer
- Mot en hard landing for norsk økonomi