Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Møt en kryptozoolog

Visste du at det kan være livsfarlig å fange en koloss blekksprut med annet enn not? Eller at det er lite sannsynlig at det har vært noen sjøorm i Loch Ness? Les kryptid-ekspertens svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zoologoen Torfinn Ørmen (38) er medlem av Den internasjonale kryptozoologiske forening.

- En kryptid er et dyr hvis eksistens verken er blitt bekreftet eller avkreftet. De mest kjente eksemplene er Den avskyelige snømannen, gigantiske sjøormer, Bigfoot i Nord-Amerika, havsjøormen i Atlanteren, menneskeaper og åttearmede kjempeblekkspruter. Lista er lang, sier Ørmen til Dagbladet.no.

Fantasi

Ifølge Ørmen er de fleste kryptider et produkt av menneskers fantasi.

- Først og fremst fordi folk har trodd på noe, men også fordi de har hatt behov for å fortelle. Kryptider er forklaringer på ting mennesker ikke har forstått. Noe er misforståelser, noe er sammenblandinger, og historiene kan vokse hver gang de har blitt fortalt, forklarer zoologen.

KRYPTIDER:

Monstre i dypet

- om kjempeblekkspruter i Magasinet på Nett torsdag 14. august.

Myten om Nessie

- om sjøormen i Loch Ness i Magasinet på Nett tirsdag 12. august.

Himalaya, for en snømann!

- om Den avskyelige snømannen i Magasinet på Nett mandag 11. august.

- Og vi vil nok aldri bli kvitt dem. Det vil alltid dukke opp nye. Det har med spørsmål å gjøre.

Vi finner mange eksempler på kryptider fra norsk historie også. For noen århundrer siden kunne tusser og troll kalles kryptider, men i moderne tid har de blitt avkreftet. Derfor kalles de nå fabeldyr.

- Jeg er realist

Ørmen ble tidlig fengslet av kryptider.

- Jeg har alltid vært interessert i emnet, og begynte å grave og undersøke ting. Det er ikke lett å passe dette inn i den vanlige jobben min som zoolog, men jeg studerer det på hobbybasis.

Kryptozoologer synes det er kjempegøy å finne en teori som avslører at mennesker har blitt lurt. Men de avviser ikke at det finnes kryptider - selv om noen av de mest kjente er avkreftet for lengst.

- Det er jo lov å håpe at ting finnes. Men jeg er realist, avslutter Ørmen.

ZOOLOG OG KRYPTOZOOLOG: Torfinn Ørmen.