Møt en marsboer på nettet

JORDA (Dagbladet): Ved 19-tida i kveld lander romsonden «Mars Polar Lander» på den røde planeten. Sonden har web-camera og mikrofon, så du kan være med i jakten på marsboere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å gå inn på Mars Exploration Programs hjemmesider kan du være med å utforske Mars. Et web-camera sender hjem bilder fra planeten, og sonden har i tillegg mikrofon. Dermed kan du høre lyden av vinden på Mars. Med en smule flaks kan du kanskje både møte og høre en marsboer?

En av sondens hovedoppgaver er faktisk å finne ut om det har vært - eller er - liv på Mars. Men den er ikke utstyrt med instrumenter for å lete etter livsformer. Det må forskerne gjøre ved å studere resultatene. Bilder av planetens sydpol viser et materiale som kan være is. Hvis det stemmer, kan det bo primitive livsformer der.

Brant opp

En time etter landingen skal det første bildet fra Mars være tilgjengelig. I morgen skal du kunne se et panoramabilder av horisonten på Mars.

Romsonden ble skutt opp 3. januar i år, har reist rundt 225 millioner kilometer, og skal etter planen landet på Sydpolen på Mars. Forskerne tvinner tommeltotter og håper prosjektet blir en suksess denne gangen.

Forrige gang hadde NASA gjort en liten feil, og blandet meter, yard, centimeter og tommer. Det førte til at 1,22 milliarder kroner gikk opp i røyk da «Mars Climate Orbiter» brant opp i Mars' atmosfære.

SYDPOLEN: Det turkise feltet viser hvor romsonden skal lande.
PÅ MARS: Slik forstiller NASA seg at Mars-landingen vil se ut.