Mot en ny start for Nord-Irland

Storbritannias Tony Blair og Irlands statsminister Bertie Ahern har grunn til å smile: Ifølge BBC World er partene en hårsbredd fra enighet i en historisk avtale. En slik avtale vil bety en ny start for Nord-Irland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste trodde en fredsavtale var umulig, men nå ser det altså ut til at unionistene på den ene siden og Sinn Fein på den andre, klarer å enes om en avtale.

Ifølge CNN, kom gjennombruddet i forhandlingene noen timer etter midnatt. Partene sitter nå og leser gjennom den over 60 sider lange avtalen. Enes de åtte partiene om denne, vil en kunngjøring finne sted om kort tid.

På morgenkvisten i dag ble det klart at det var oppnådd enighet blant partene på de viktigste punktene:
- Vi kryper mot enighet, sier David Ervine fra Progressive Unionist Party, et parti som representerer en protestantisk militsgruppe. Han anslo de prosentvise sjansene til en avtale som «langt opp på 90-tallet».

Sinn Fein, den politiske grenen til den irske republikanske hæren IRA, antydet at det var blitt gjort gjennombrudd i spørsmålet om hvilken innflytelse den irske regjeringen skal ha over Irland i framtiden.

Sinn Feins leder, Mitchel McLaughlin, sier to punkter fortsatt må løses: Det nordirske politiet må reformeres og IRA-fanger må settes fri.

(Dagbladet :på nettet-NTB-Reuter)

NÆR LØSNING:</B> UDP-leder Gary McMichael og SDLP-leder John Hume sammen under en av de få pausene forhandlingspartene i Belfast har hatt i løpet av de siste 20 timene. Mye tyder på at de snart vil komme fram til en avtale.