Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mot enighet til helga

Sentrale kilder tror regjeringserklæringen legges fram for Høyre, Frp og Venstres tillitsvalgte lørdag eller søndag.

MOT MÅL: Statsminister Erna Solberg er tilbake fra sitt Trump-besøk torsdag ettermiddag. Da gjenopptar hun og Frp-leder Siv Jensen regjeringsforhandlingene med Venstre-leder Trine Skei Grande på Jeløya. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOT MÅL: Statsminister Erna Solberg er tilbake fra sitt Trump-besøk torsdag ettermiddag. Da gjenopptar hun og Frp-leder Siv Jensen regjeringsforhandlingene med Venstre-leder Trine Skei Grande på Jeløya. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fylkesrepresentantene i Høyre, Frp og Venstre sitter nå stand by og venter på innkalling for å godkjenne resultatet av regjeringsforhandlingene.

- Det ser ut til at vi nærmer oss enighet. Jeg tror landet får en ny trepartiregjering, sier en sentral kilde til Dagbladet.

En annen sentralt plassert kilde er enda tydeligere:

- Regjeringserklæringa vil være klar lørdag 13. eller søndag 14. januar.

Spådommen deles av flere personer tett på prosessen både i regjeringspartiene og i Venstre.

Moss-avgjørelsen

Kilder i de tre partiene bekrefter at sentralstyremedlemmene i Høyre og landsstyremedlemmene i Frp og Venstre har fått beskjed om å komme til Moss-området lørdag eller søndag hvis det oppnås enighet i Jeløya-forhandlingene innen fredag.

Statsminister Erna Solberg er tilbake fra USA torsdag ettermiddag. Mens Frp-leder Siv Jensen var opptatt med SSB-høring i Stortinget i dag, har nestlederne i Høyre og Frp forhandlet videre med Venstre.

Partienes sekretariater jobber på spreng med å samkjøre politiske formuleringer i en mulig regjeringsplattform.

Kabal etterpå

Etter det Dagbladet erfarer, ønsker statsminister Erna Solberg å legge fram erklæringa først, og ta regjeringskabalen etterpå.

Dagbladet kjenner til at partilederne nå går runder internt om mulige statsråder i statssekretærer i egne rekker.

Om regjeringserklæringa er det allerede kjent at arbeid og velferdsstatens bærekraft blir et sentralt tema. Men ikke alt er ferdigforhandlet. Det er ingenting overraskende i hva som er vanskelige temaer.

Som en sentral kilde sier:

- Når vi for eksempel er enige om at det bare skal selges nullutslippskjøretøy i 2025, går diskusjonen på hvordan vi skal få til det. Noe blir vi enige om nå, noe må komme seinere.

Oljeboring i nord

Kilden forklarer at de tre partienes forhandlere er enige om mye.

- Vi har gått gjennom alt to-tre ganger. Det som er igjen, er de vanskelige tingene, sier kilden til Dagbladet.

Oljeboring trekkes fram som en svært vanskelig diskusjon som gjenstår. Miljøbevegelsen presser Venstre, som ønsker å holde sårbare områder som Lofoten, Vesterålen og iskanten oljefritt, og å droppe 24. konsesjonsrunde. Men Høyre og Frp er uenige, og det samme er stortingsflertallet.

- Hele oljepolitikken er en nøtt. Vi må klare å balansere det bra, sier en kilde.

Holdningsforskjell

Temaer som asyl- og innvandringspolitikk, avgifter knyttet til det grønne skiftet, pengebruk og kultur, er trøblete temaer for de blågrønne.

En eventuell regjering med Høyre, Frp og Venstre blir fortsatt en mindretallsregjering som må finne flertall for sin politikk i Stortinget. Om forskjellen mellom tre partienes holdning til Stortinget, sier en Venstre-kilde:

- Venstre liker fremme ting vi får flertall for. Frp synes det er mye kulere å markere sin politikk og tape. Vi er sentrum, og vinner mye mer enn et fløyparti. Ett av de andre partiene i opposisjonen vil som regel være enig med oss.

Erna Solberg har tidligere understreket at det ikke er sikkert de tre partiene kommer til enighet.

Nå virker det imidlertid på Dagbladets kilder at det legges til grunn at det blir en enighet. Om Venstre ikke går i regjering, har de lovet å inngå en samarbeidsavtale med Høyre og Frp.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!