Mot full krig i «Talibanistan»

80 000 pakistanske soldater skal bekjempe Taliban i Waziristan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Alle som har litt penger flykter nå. Folk får ikke sove om natten. De militante jobber om natten. De flytter på seg hele tiden. Når de angriper hæren fra et hvilket som helst område, bombarderer hæren det området, og dreper og skader uskyldige mennesker, sier den 45 år gamle bonden Raza Khan til The Times. 

I forrige uke flyktet han med sine ni barn fra utkanten av Miran Shah, hovedstaden i stammeområdet Nord-Waziristan på grensen til Afghanistan.

Det var før president Pervez Musharrafs regjeringssoldater stengte alle veiene inn til Miran Shah, okkupert fjellene rundt byens 60 000 innbyggere og startet det første artilleribombardementet i det mange anser for å være en krig mot presidentens egne.

Musharraf, etter sterkt påtrykk fra Washington, mener det er krig mot Taliban.

Han har skrotet fredsavtalen med Waziristans islamistgeriljaer, og gitt hæren i oppgave å nedkjempe det som antas å være sentrum for talibaniseringen av Pakistan og Afghanistan, og roten til mye av urolighetene som har skjedd i de to nabostatene den siste tiden, skriver den britiske avisen The Times.


Forberedt på krig
- Folk er redde. Vi er forberedt på krig. Folk flykter. Hæren kan ikke bekjempe disse krigerne. De veltrente. Folk er med dem. Og det er tusenvis av dem. De flytter fra et sted til et annet. De bor i fjellene og i huler. Det er et vanskelig område, sier Noor Abdullah, en forretningsmann i byen Mirali.

Det utilgjengelige Nord- og Sør-Waziristan med dårlige veiforbindelser og kuperte fjellandskap er det ideelle skjulested for de anslagsvis 8000 militante. De utgjør en blanding av afghanske talibansoldater, al-Qaida-tilhengere, pakistanske og arabiske islamister og lokale waziristanere, som i århundrer har kjempet mot at andre utenfra skal ta makten i området.

Svært få utenlandske journalister og ingen av de 49 000 soldatene som USA og NATO har i Afghanistan slipper inn i Waziristan, der amerikanerne tror Osama bin Laden befinner seg.

TUNGT VÆPNET: Medlemmer av en lokal stammemilits holder vakt utenfor Wana, den viktigste byen i Sør-Waziristan. Foto: AP Photo/Ishtiaq Mahsud/SCANPIX
TUNGT VÆPNET: Medlemmer av en lokal stammemilits holder vakt utenfor Wana, den viktigste byen i Sør-Waziristan. Foto: AP Photo/Ishtiaq Mahsud/SCANPIX Vis mer

Så sterkt fotfeste har Taliban i området, at mange bare omtaler det som Talibanistan.

Nå utkjempes slaget mellom den pakistanske hæren, som etter Talibans fall i 2001 har hatt vel 80 000 soldater utstasjonert i Waziristan, og de væpnede islamistgruppene, som utgjør en tiendedel av de pakistanske regjeringsstyrkene. Pakistanske myndigheter har begynt å telle antall døde.

- Atten lik er brakt til Miran Shah og det kunngjøres over høytalere fra en moské, slik at familiene til de døde kan komme og hente likene, sa en kilde i pakistansk etterretning til nyhetsbyrået Reuters i går.

Mandag ble sju drept i militære angrep.

Sosialantropolog og Pakistan-ekspert ved Christian Michelsens institutt, Karin Ask, sier det kan få uante konsekvenser for president Musharraf når han nå tyr til våpen overfor sitt eget folk i jakten på Taliban.

- Jeg tror ikke det er noen tvil om at de har nok våpen til å slå ned og slå fienden flat, men det myndighetene da står opp i mot er en voldsom reaksjon fra egne borgere, sier Ask til Dagbladet.no.

Militære ledere i området advarer den hardt pressede presidenten, og sier Musharraf kan vente seg «Allahs vrede». Det vil si borgerkrig.

- Folk på toppen har ingen idé om folks lidelser fordi de har aldri opplevd det. Militær styrke er ikke en løsning. Kampene i Waziristan vil utløse en borgerkrig i hele landet, sier den religiøse lederen Qari Muhammed Abdullah til The Times.

Han trekker parallellen til Bagdad.

Mot full krig i «Talibanistan»

- Waziristan kunne ha blitt som Bagdad mye tidligere. Vi, imamene, stanset det. Det vil nå bli som Bagdad, dersom hæren gjennomfører operasjonene mot sitt eget folk.


- Vi må kjempe
Men verken hæren eller presidenten har noe valg - i et valgår.

- Det må bli kamp. Det er ingen annen mulighet. Det er ikke bra, men vi må kjempe, sier kilder i hæren.

Teknisk sett skulle høstens valg på nasjonalforsamling blitt gjennomført i oktober, men alt tyder på at president Musharraf prøver å vinne tid.

- Mange av problemstillingene omkring valget dreier seg om hvordan Musharraf klarer å håndtere urolighetene i stammeområdene. For han er dette nærmest en catch 22. På den ene siden presser USA på for at han skal røske ut Taliban, men det blottstiller ham for hans egen befolkning, sier forsker Karin Ask.

I tillegg må Musharraf hale i land et politisk kompromiss med ett av de større partiene. Sommerens aksjoner mot Den røde moské gjør at han ikke lenger kan regne med støtten fra de mindre religiøse partiene.

Pakistans statsminister, Shaukat Aziz, sa i et intervju med Washington Post i forrige uke at myndighetene trapper opp den militære innsatsen i området.

- Vi rekrutterer mer politi, flere paramilitære styrker…Dette er kun for å være sikker på at de elementene som potensielt kunne skape sikkerhetsproblemer der eller se på det som en yngleplass blir tatt hånd om, sa statsminister Aziz.

LIKER IKKE KULTUR: Pakistanske stammemedlemmer ser på CD- og videobutikker som er påtent av Taliban i Miran Shah, hovedstaden i Nord-Waziristan.
En pakistansk paramilitær soldat ligger på sykehus etter at han ble skadd av en bombe i Tank, ikke langt fra Sør-Waziristan i går. Pakistanske sikkerhetsstyrker og militærhelikopter drepte 18 militante islamister i går i grenseområdet mot Afghanistan.
Pakistans visestabssjef for den pakistanske hæren, general Ahsan Saleem Hyat (venstre) møter soldater under sitt besøk i Miran Shah mandag denne uken.