Mot full stopp i USA i natt

800.000 amerikanere kan stå uten en jobb å gå til i morgen.

POLITIKK:  President Barack Obama risikerer at budsjettet ikke blir vedtatt innen midnatt. (AP Photo/Orlin Wagner)
POLITIKK: President Barack Obama risikerer at budsjettet ikke blir vedtatt innen midnatt. (AP Photo/Orlin Wagner)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): USAs nye budsjettår begynner 1. oktober. Uten at budsjettet blir godkjent innen midnatt blir verken lønninger eller regninger betalt.

Av vel 2 millioner offentlig ansatte blir 800.000 umiddelbart berørt, anslår BBC.

Virkningene kan også bli ille for USAs skjøre, økonomiske oppgang. Anslag viser at en stopp kan kappe 1,4 prosentpoeng av BNP-veksten i 4. kvartal.

Og mange i Washington anser det nå som veldig sannsynlig at det ikke blir enighet om budsjettet innen midnatt i USA.

Lyspunkt Ett av svært få lyspunkter var en uttalelse fra republikaneren Kevin McCarthy, som i et intervju med Fox News antydet at hans parti ville presentere en ny plan med håp om å bli godtatt av demokratene i Senatet.

Men verken Demokrater eller Republikanere ønsker å fire så mye som en tomme i den bitre budsjettstriden.

- Dette er den brente jords taktikk, hevdet kongressrepresentanten Tim Griffin fra delstaten Arkansas da en gruppe republikanere holdt en pressekonferanse hvor de beskyldte president Barack Obama for å stenge den amerikanske staten med overlegg.

Mot konkurs? Flere mener at Tea Party bevegelsen blant Republikanerne nå ønsker en stopp, rent taktisk, og at de gambler på å komme frem til en løsning som passer dem innen 17. oktober.

De har lenge kjempet mot president Obamas nye helsereform, Obamacare, og vil nå trolig forsøke å bli kvitt den med å stoppe finansieringen av den over budsjettet.

17. oktober er en endelig deadline. Etter den dato vil USA være tom for penger og ikke lengre være i stand til å oppfylle sine gjeldsforpliktelser, og da vil det for alvor stoppe opp i USA. Teknisk sett vil USA da være konkurs.

Flere nyheter Kan boligprisene få seg en knekk?
Sonderingene er over
Spanias statsgjeld stiger