Mot fusjon mellom Air France og KLM

Styret i flyselskapet Air France ga mandag kveld et foreløpig grønt lys for en fusjonsavtale med det nederlandske flyselskapet KLM.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sammenslåing av Air France og KLM vil skape verdens største tredje største flyselskap, etter American Airlines og Delta. Fusjonen vil være den første mellom ledende selskaper fra to forskjellige europeiske land, og vil kunne forandre flyindustrien, ifølge BBC.

- Styret har godkjent et intensjonsbrev som vil bli offentliggjort av selskapet, sa styremedlem Yvon Touil fra fagforeningen CGT til nyhetsbyrået AFP.

Han bekreftet at brevet inneholder et tilbud til KLMs eiere om utveksling av aksjer, og sa at Air France planlegger å offentliggjøre en uttalelse klokken sju norsk tid tirsdag morgen. Ifølge Touil vil det bli holdt et nytt styremøte i Air France om to uker, hvor det vil bli tatt endelig stilling til en sammenslåing.

På tross av at avtalen mellom selskapene vil utgjøre en fusjon, skal KLM og Air France fortsatt beholde sine identiteter som to forskjellige selskaper.

Frykter oppsigelser

Fagforeningene i Air France er bekymret for at en sammenslåing vil føre til oppsigelser.

- KLM er et selskap med stor gjeld og ikke i det hele tatt supplerende i forhold til Air France, fordi de er like på mange måter, sa Joel Gauvain i fagforeningen CFDT, og la til at han frykter en bølge av oppsigelser.

Ifølge nederlandsk radio holdt også KLMs styre og fagforeninger møter mandag kveld. Representanter for KLM avviste å kommentere om det ble holdt møter eller om de støtter avtalen.

KLM har lenge vært i økonomiske vanskeligheter og har vært igjennom flere mislykkede forsøk på å fusjonere med British Airways. Air France og KLM har vært i forhandlinger om en fusjon i over et år.

Holdingselskap

De to selskapene planlegger å skape et felles holdingselskap som skal overvåkes av en komité med fire medlemmer fra hvert av selskapene, opplyser kilder som er blitt briefet på innholdet i avtalen. Ifølge avtalen skal Air France eie 80 prosent av selskapet, melder BBC.

- Den strategiske komiteen vil avgjøre alle strategiske beslutninger, inkludert sammensetning av flyflåte, nettverk og spørsmål om eventuelle allianser med konkurrenter, sa Touil etter møtet mandag kveld.

Air France har beregnet at en fusjonering av selskapene vil være verdt rundt 400 millioner euro i sparte kostnader over en fem års periode

Italias regjering ønsker å slå Alitalia sammen med Air France og KLM, men ifølge styremedlem Touil kommer ikke det italienske flyselskapet til å være del av første fase av en eventuell sammenslåing.

(NTB)